Küprose reiting kukub kivina

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose lipp
Küprose lipp Foto: SCANPIX

Agentuur Fitch kukutas Küprose krediidireitingu korraga kahe pügala jagu BB+ juurest BB– peale, jättes väljavaate negatiivseks.

Oma otsust põhjendas agentuur makromajanduslike tingimuste halvenemise, madalate maksulaekumiste ning jätkuva ebastabiilsusega pangandussektoris.

Ühtlasi mainis Fitch ära läbirääkimiste takerdumise Küprose ja rahvusvaheliste kreeditoride vahel, kirjutab Dienas Bizness.

16. novembril andis Küprosele negatiivse väljavaate Moody's, rõhutades samuti vaevalisi läbirääkimisi välismaiste võlausaldajatega.

Oktoobri keskel kukutas kolmas suur reitinguagentuur Standard & Poor's Küprost aga lausa kolm pügalat korraga (BB juurest B peale). Väljavaade on samuti jätkuvalt negatiivne.

Küpros käivitas laenuläbirääkimised troikaga (EL, EKP ja IMF) selle aasta suvel, mingeid tulemusi tänaseni saavutatud ei ole.

Troika nõuab saareriigilt riigitöötajate massilist koondamist ning nende palkade kärpimist. Võimud selleks veel valmis ei ole.

Fitch kirjutas, et kuna Küprosel seisavad 2013. aasta veebruaris ees presidendivalimised, et taha võimud midagi radikaalset ette võtta, et valijaid mitte välja vihastada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles