Kesk-Euroopa arstid ähvardavad emigreeruda

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst
Arst Foto: SCANPIX

Nelja Kesk-Euroopa riigi arstid korraldasid sel nädalal meeleavaldusi ning nõudsid kõrgemaid palku – ähvardades vastasel korral välismaale siirduda.

Poola, Tšehhi Vabariigi, Ungari ja Slovakkia meedikud toonitasid teisipäevase aktsiooni raames, et nende palgad jäävad Lääne-Euroopa kolleegidele oluliselt alla.

Suur hulk arste ongi juba valinud elu ja töö võõrsil, paljud töötavad piiri taga poole kohaga ja reisivad edasi-tagasi, kirjutab The Wall Street Journal.

Budapestis avaldas riigimeedia andmetel meelt ligikaudu 300 arsti, Ungari peale kokku aga umbes 10 000.

Liitusid ka mõned Poola ja Slovakkia haiglad, arvukalt protestis raviasutusi Tšehhi Vabariigis.

Ungari arstide liidu presidendi Janos Belteczki sõnutsi on viimase võimalusena kaalumisel ka streik.

Tšehhidel ja slovakkidel on siiani õnnestunud teineteist täiendada: paljud Slovakkia arstid on täitnud «auke» Tšehhi Vabariigis, kust kolleegid Läände on läinud. Tšehhid saabusid aga appi, kui slovakid streikisid.

Poolas on arstidele lubatud reforme. Viimaste esindaja Krzysztof Bukiel hoiatas võimukandjaid arstide massilise lahkumise eest riigihaiglatest, kui lubadused vaid lubadusteks jäävad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles