PRIA kinnitas üheksat liiki otsetoetuste ühikumäärad

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandus.
Põllumajandus. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) kinnitas kõigi tänavuste taotletud üheksat liiki otsetoetuste ühikumäärad nii taime- kui loomakasvatuse valdkonnas. Üheksat liiki toetused maksab PRIA välja detsembrikuu jooksul.

Loomakasvatustoetusi sai taotleda märtsis, pindalatoetuste taotlemise aeg kestis 2. maist 15. juunini. Ühtse pindalatoetuse maksmiseks on Euroopa Komisjon tänavu Eestile eraldanud 90,8 mln eurot, piimasektori eritoetuseks (kuni 100-pealistele piimakarjadele) 1,25 mln eurot. Lisaks on Eesti riigieelarvest eraldatud täiendavateks otsetoetusteks üle 36,7 mln euro, teatas Pria.

PRIA on registriandmete ja kontrollide tulemuste abil teinud kindlaks iga toetuseliigi puhul abikõlblike ühikute hulga. Kindlakstehtud ühikute ja meetmete eelarvete põhjal kinnitati otsetoetuste ühikumäärad järgmiselt.

Ühtne pindalatoetus ühikumääraks määrati, 100,48 eurot hektari kohta, põllumajanduskultuuri täiendavaks otsetoetuseks 18,97 eurot ühiku kohta, heinaseemne täiendavaks otsetoetuseks 25,58 eurot ühiku kohta, piimasektori eritoetuseks 86,85 eurot piimalehma kohta.

Ammlehma kasvatamise täiendav otsetoetusmääras PRIA 78,73 eurot veise kohta, ute kasvatamise täiendav otsetoetuseks 13,82 eurot ute kohta, piima täiendavaks otsetoetuseks 0,02248 eurot ühiku kohta.

Veise täiendav otsetoetuseks on 87,69 eurot ühiku kohta ning ute täiendavaks otsetoetuseks määrati 4,46 eurot ühiku kohta.

Pria tuletab toetuse ootajatele meelde, et tänavu rakendus Eestis esmakordselt Euroopa Komisjoni määrus, mis kohustab vähendama otsetoetuste summat kõigil, kel see ületab 5000 eurot. Praegu toimubki kõigile klientidele kõigi otsetoetuste väljaarvestamine ja summeerimine, pärast mida teeb PRIA vajalikud vähendamised.

Käesoleval aastal laekus PRIAle loomakasvatustoetuse taotlusi 5084 loomapidajalt ning pindala-otsetoetuste taotlusi 16758 põllumehelt.

Kõigi erinevate toetuste summad laekuvad kliendi kontole detsembrikuu jooksul eraldi maksetena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles