Tallinna börsiettevõtetel oli viie aasta parim kvartal

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Eesti börsiettevõtete kasumid on kasvanud alates 2009. aasta viimasest kvartalist ja nüüdseks on kasuminumbrid jõudnud juba kriisieelsele tasemele.

Tallinna börsil noteeritud 13 majandustegevust omava ettevõtte (siia ei kuulu börsi lisanimekirjas noteeritud Järvevana ja Trigon Property Development, kellel sisuline majandustegevus puudub – T. O.) kolmanda kvartali kogukasum ulatus 82,5 miljoni euroni, mis on viiendiku võrra enam kui eelmise aasta kolmandas kvartalis ning suurim alates 2007. aasta kolmandast kvartalist.

Suure puhaskasumi ootel

Ettevõtete kogukasum aktsia kohta kasvas 13 protsenti, 1,03 euroni, mis on suurim alates 2008. aasta esimesest kvartalist. Börsiettevõtete kogukäive aga kasvas neli protsenti, 680 miljoni euroni.

Analüütikute kinnitusel pole kasumite kasvu puhul tegemist millegi erakordsega, vaid aastaid kestnud trendiga.

«Kindlasti ei saa börsiettevõtete tulemuste paranemisel rääkida juhuslikust anomaaliast, tegu on pigem ikkagi üldise trendiga Balti börsiettevõtete juures, mida toetavad seni tugevana püsinud sisetarbimine ja ettevõtete kulukärped,» ütles LHV panga analüütik Rasmus Noormägi.

«Siinkohal on oluline roll täita Tallinki kolmandal kvartalil, mis hooajalisusest tingituna on iga-aastaselt toonud kaasa megakasumid,» lisas ta.

Noormäega nõustus Swed­bank Marketsi Balti aktsiate peaanalüütik Marek Randma.

«Olukord, kus suurem osa ettevõtteid eelmise aastaga võrreldes parandab puhaskasumit, on meie kaetavate ettevõtete puhul kestnud juba 2009. aasta viimasest kvartalist alates, seega võib seda tõesti trendiks pidada,» ütles ta.

Samas märkis Noormägi, et järgmistes kvartalites võib kasumite kasvutempo aeglustuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles