Padari sõnul on riigil 13 miljardit puudu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Mustema majandusprognoosi täitudes napib Eesti riigil sel aastal seitse ja tuleval 13 miljardit krooni.


Mustem majandusprognoos tähendab rahandusministeeriumi hinnangul selleks aastaks 10 ja tulevaks viie protsendist majanduslangust.

Rahandusminister Ivari Padar ütles täna riigikogus, et majandusprognoosi riskistsenaariumi täitudes on sel aastal vaja riigil eelarvet kärpida või makse tõsta 7 ja ja tuleval aastal 13 miljardi eest.

«Iga kroon, mille võrra me eelarvet muudame, muudab tänasel juhul ka majanduskeskkonda ja mitte positiivse poole,» ütles Padar.
«Üks, mis on selge: töö tuleb teha, 2009. aasta eelarve ja 2010. aasta eelarve peab mahtuma Maastrichti kriteeriumidesse,» selgitas Padar valitsuse eelarvelisi eesmärke. «Kui see on tehtud, siis on meil võimalus eurotsooniga liituda. Tõesti, soov ei ole paha, sellega liitumine võiks olla ka varem, aga ma pigem pean esimeseks tõenäosuseks siiski 1. jaanuari 2011.»

Ükski maksutõus või muudatus pole lähiajal välistatud.
«Selleks, et lahendada 2009. aasta eelarve küsimused, 2010. aasta eelarve küsimused ja 2020. aasta eelarve küsimused, tuleb selgelt kõik tänased ankrud kõrvale panna ja vaadata otstarbekaid lahendusi,» jätkas Padar. «Selge, et maksuteema laual on, ainult kärbetega neid probleeme ei lahenda. Millised poliitilised otsused tulevad - rahandusministeerium hakkab jälgima. See on lähiaegade otsustamise küsimus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles