Hollande kritiseeris ELi eelarvesse vähem panustada soovivaid riike

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande
François Hollande Foto: Reuters/ScanPix

Prantsuse president François Hollande kritiseeris esmaspäeval Euroopa Liidu (EL) tippkohtumise eel riike, kes soovivad ühenduse eelarvet sellesse vähem panustamise läbi vähendada.

«Mõned riigid tulevad oma panuse kahandamise läbi EL-i eelarve vähendamise ettepanekutega välja hetkel, kui me kutsume neid üles solidaarsusele ja püüame kõiki majanduskasvu saavutamiseks mobiliseerida,» märkis Hollande.

Prantsuse president ei maininud ühtegi riiki, kuid Suurbritannia on uhke EL-i tagasimaksekohustuse üle, mille endine peaminister Margaret Thatcher 1980. aastatel välja võitles. Järgmised Briti valitsused on ELi eelarveläbirääkimistel tagasimaksekohustust alati «pühaks lehmaks» pidanud.

Suurbritannia, Saksamaa, Rootsi ja Austria on endale välja võidelnud õiguse EL-i eelarvesse kunagisest vähem maksta, sest nende hinnangul olid nad varem sellesse ebaproportsionaalselt palju panustanud.

«Nende idee Euroopast on saada täpselt nii palju, nagu nad sisse panevad, justkui solidaarsus ei tähendakski seda, et paremal järjel olevad toetavad kehvemas seisus riike,» ütles Hollande Pariisi kogunenud riigi ülemeredepartemangudes asuvate linnade meeridele.

Riigipea lubas 22-23. novembrini toimuval EL-i Ülemkogul Ühise põllumajanduspoliitika (CAP) toetuste praegusel tasemel säilitamise eest võidelda.

EL-i struktuurifondide mõte on kanaliseerida rikkamate liikmete rahalist abi vaesematele liikmesriikidele, CAP-i näol on tegemist põllumajandustoetusega, mis neelab EL-i eelarvest enim raha ning millest saavad kasu peamiselt Prantsuse põllumehed.

EL-i on Ülemkogu eel aastateks sügavalt lõhenenud, üksmeelt ei leita aastate 2014-2020 eelarveraamistiku küsimuses.

Briti peaminister David Cameron on praegusele kavale EL-i eelarvet neil aastatel suurendada kõige valjuhäälsemat vastuseisu väljendanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles