Toiduainetöösturid on hindade püsimise suhtes optimistlikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmisest oluliselt kõrgem hinnatõus iseloomustas endiselt toiduainetööstust.
Keskmisest oluliselt kõrgem hinnatõus iseloomustas endiselt toiduainetööstust. Foto: Margus Ansu

Konjunktuuriinstituudi küsitletud tööstusettevõtete juhtidest valdav enamus ei prognoosinud hinnamuutusi järgneva kolme kuu jooksul, isegi toiduainetöösturid.

Kuigi viimastel olid hinnatõusu ootused kõrgemad kui teiste harude ettevõtjatel, eeldas oktoobris neli küsitletut viiest hindade püsimist muutumatuna, mis oli viimase paari aasta kõrgeim näitaja, teatas majandusministeerium.

Statistikaameti andmetel jäi oktoobris töötleva tööstuse tootjahindade kasv sarnaselt eelmise kuuga üsna tagasihoidlikuks – aastaga on hinnad kerkinud keskmiselt 1,7 protsenti. Võrreldes septembriga langesid hinnad vähesel määral (-0,1 protsenti).

Enam kui 5 protsenti on aastaga hinnad tõusnud kolmes tööstusharus: toiduainete tootmine, keemiatööstus ning kummi- ja plastitööstus. Toiduainete hinnad on üles viinud pakkumise vähenemine, mille põhjuseks on kehvad saagid nii Euroopas kui USAs. Keemia ning kummi- ja plastitööstus on rohkem mõjutatud naftahinna liikumistest. Nõudluse vähenemine on tugevamini mõjutanud puidutööstust, kus hinnad langesid aastaga 1,6 protsenti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles