Euroala võib majanduslangusest toibuda alles ülejärgmisel aastal

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Eurotsooni majanduskriis võib veelgi süveneda ja majanduslangusest toibumist prognoosime me alles 2014. aastal,» ütles SEB analüütik Ruta Arumäe täna Põhjamaade majandusülevaadet tutvustades.

Tema sõnul on majanduskasv aeglustunud paljudes riikides: USAs pole teada, mis saab fiskaalkuristikust – kas kihutatakse otse sisse või üritatakse seda vältida. «Eriti murettekitav on olukord Euroopas Saksamaal ja Prantsusmaal,» ütles Arumäe. «Samuti on globaalne majanduslangus oluliselt mõjutanud meie peamisi ekspordiriike Soomet ja Rootsit.»

Arumäe märkis, et majanduslangus Euroopas jätkub vaatamata uutele rahasüstidele. «Järgmisel kahel aastal on eurotsooni väljavaated üsna sombused ja üldse on viimase 10 aasta jooksul on toimunud märkimisväärne konkurentsivõime vähenemine,» ütles ta. «Eurotsooni majapidamised on pitsitatud kui tangide vahele, inflatsioon on suhteliselt kõrgel, mistõttu tarbijate ostuvõime on nõrk.»

Hea uudisena nimetas Arumäe seda, et inflatsioon peaks hakkama eurotsoonis langema ning langus jõuab ka Eestisse. «Ülejärgmisel aastal tõenäoliselt,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles