Cameron: ELi eelarvekokkulepe on võimalik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Briti peaminister David Cameron pressikonverentsil.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Briti peaminister David Cameron pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron usub pärast telefonivestlusi kuue riigijuhiga, et Euroopa Liidu sellenädalasel Brüsseli tippkohtumisel on võimalik eelarves kokkuleppele jõuda, ütles valitsusjuhi esindaja esmaspäeval.

Cameron arutas nädalavahetusel eelarvetüli Saksa kantsleri Angela Merkeli, Prantsuse presidendi François Hollande´i ning Rootsi, Taani, Poola ja Hollandi juhtidega. Enne neljapäeval algavat tippkohtumist on Briti peaministril ees veel kõnelusi.

«Peaminister vestles nädalavahetusel mitme Euroopa partneriga, jätkame konstruktiivset tööd eelarvekokkuleppe leidmiseks,» ütles Cameroni esindaja ajakirjanikele. «Tunnistame, et läbirääkimised tulevad rasked.»

«Nagu me oleme öelnud, on laual palju prioriteete. Kuid on ka häid ideid kulutuste ohjeldamiseks, mida pole veel põhjalikult uuritud - näiteks halduskulude vähendamise osas,» lisas Cameroni esindaja. «Peaminister usub, et need detailid on võimalik läbi töötada, et tippkohtumisel õige kokkulepe saavutada.»

Cameron on varem hoiatanud, et Suurbritannia on valmis vetostama bloki järgmise seitsme aasta eelarve, kui selle kulutuste kasv ületab inflatsiooni.

Esmaspäeval Briti Tööandjate Liidus (CBI) peetud kõnes ütles peaminister, et ELi kulutuste suurendamine ajal, mil Suurbritannia ja teised liikmed on sunnitud kodus rakendama säästumeetmeid, «pole lihtsalt mõeldav».

«Kodus on mul tulnud külmutada inimeste toetusi ja palku, vähendada tsentraalset eelarvet 30 protsenti. Näiteks politsei eelarve on kahanenud 20 protsenti,» ütles Cameron CBI konverentsil. «Pole lihtsalt mõeldav minna Euroopasse ja öelda: kodus oleme langetanud raskeid otsuseid, ent Euroopa eelarve võib aina suureneda ja suureneda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles