EL koostab eelarvet ilma brittideta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa ja Suurbritannia lipud
Inglismaa ja Suurbritannia lipud Foto: SCANPIX

ELi ametnikud on alustanud tööd järgmise seitseaastaku eelarve kallal ilma Suurbritanniata – märk sellest, kuivõrd ärritunud on Brüssel brittide nõudmise pärast külmutada bloki kulutused.

Aruteludega kursisolevate allikate andmetel on Euroopa Liidu ametnikud ja erinevate liikmesriikide diplomaadid uurinud juriidilisi ja tehnilisi võimalusi sellise eelarve koostamiseks.

Neljapäevaks määratud nn «eelarvetippkohtumise» väljavaated tumenevad üha. Mitmed diplomaadid usuvad, et Britannia nõudmisi ei ole võimalik arvestada ning kohtumine on määratud läbikukkumisele.

«Brittide seisukoha tõttu otsitakse nii liikmesriikide pealinnades kui Brüsselis lahendust 26 riigi tasandil. Küsimust arutatakse nii finantsilisest kui õiguslikust aspektist,» ütles üks ametnik.

Tegemist võb olla katsega avaldada survet Briti peaministrile David Cameronile, et viimane läheks kompromissile.

Ametnikud tunnistavad, et ülalmainitud lähenemine oleks üks keerukas ja okkaline rada. Ühtlasi võiksid sel olla tõsised tagajärjed Suurbritannia niigi habrastele suhetele ülejäänud ELiga.

Briti valitsus ütles eile, et on «kindel», et see idee on Brüsselis arutusel. Samas rõhutasid nad, et eelarvediil ilma brittideta «ei ole vastuvõetav».

Cameron on võtnud 2014-2020 aastate ca 1 triljoni eurose eelarve suhtes agressiivse seisukoha, nõudes selle külmutamist lähtuvalt 2011. aasta tasemest (inflatsioonikordistiga korrigeeritult).

Brittidega sarnase seisukoha on võtnud ka Rootsi, lisaks on teisigi riike, mis kokkulepet takistada võivad.

Prantsuse president François Hollande ütles laupäeval, et «ennekõike tuleb säilitada põllumajandustoetused».

Cameroni ametnike sõnutsi on kompromissi tõenäosus kerkinud 10 protsendilt 30 protsendi lähistele, kuid nad usuvad samas, et tõenäoliselt jätkuvad läbirääkimised järgmisel aastal.

Alternatiivina kaalutakse Brüsselis eelarve koostamist ühe aasta kaupa, milleks lähtuvalt ELi reeglitest oleks vaja kvalifitseeritud häälteenamist. Traditsiooniline pikaajaline eelarve eeldab aga ühehäälset nõusolekut.

Euroopa Ülemkogu president Herman Von Rompuy üritas läinud nädalal britte rahustada, käies välja 80 miljardi euro võrra väiksema eelarvekava, kui Euroopa Komisjon ette on näinud – koos sügavate kärbetega põllumajandusvaldkonnas, ajades vihale prantslased.

Diplomaatide sõnutsi nõudis aga Suurbritannia suursaadik ELi juures Sir Jon Cunliffe neljapäevasel koosolekul täiendavaid kärpeid «kogu eelarve ulatuses», eriti ELi kaadri palkade ja soodustuste osas.

Copyright The Financial Times Limited 2012 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles