SAS jõudis kuue ametiühinguga kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAS Airbus 330
SAS Airbus 330 Foto: SCANPIX

Pankrotiohus Skandinaavia lennufirma SAS jõudis säästuläbirääkimistel kokkuleppele kuue ametiühinguga, kuid kõnelused ülejäänud kahega jätkuvad, vahendasid Rootsi uudisteportaal The Local ja Soome rahvusringhääling Yle esmaspäeval.

Kõnelused ametiühingute esindajatega vältasid terve öö, nõusoleku uue kollektiivleppe allkirjastamiseks, millega loodetakse vältida lennufirma pankrotti, on andnud kuus ametiliitu kaheksast.

Uue kollektiivleppega soostus teiste seas Rootsi suurim ametiühing Unionen, mis esindab umbes 600 salongitöötajat. Ametiühingu pressiteate kohaselt jäävad senised püsipalgad kehtima, kuid loobutakse töötasude ümbervaatamisest 2013. ja 2014. aastal ning nõustutakse tööaja pikenemisega.

Nõusoleku on andnud ka Rootsi, Norra ja Taani pilootide ametiühingud, ütles SAS-i esindaja Elizabeth Manzi.

Rootsi pilootide liidu president Robert Gustafsson tunnistas, et kokkulepe on lenduritele raske.

"Tõime suure ohvri. Põhimõtteliselt tulime SAS-ile vastu kõiges - palkade, pensionide ja tööhõive osas," ütles Gustafsson uudisteagentuurile TT. Kokkuleppe kohaselt kaotavad Rootsi piloodid aastas ühe kuupalga, neid ootavad täiendavad palgakärped ja pikem tööaeg.

Ka Norra piloodid nõustusid tööaja pikendamise ja sisuliselt 30-protsendise palgakärpega.

Taani salongitöötajate ametiühing ja üks Norra salongitöötajaid esindavatest ametiühingutest pole leppele oma heakskiitu andnud.

Rootsi ärileht Dagens Industri kirjutas eelmisel nädalal, et SAS tahab koondada 6000 töökohta ja vähendada palku 15 protsenti.

Kõneluste esialgne lõpptähtaeg kukkus juba pühapäeva õhtul, kui lennufirma juhatus kogunes ettevõtte tulevikku arutama. Läbirääkimised kestavad endiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles