Head ootamist, kinnisvaraomanikud!

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olukord kinnisvaraturul on igav. Taastumist annab kaua oodata.
Olukord kinnisvaraturul on igav. Taastumist annab kaua oodata. Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS

Eften Capitali juhi Viljar Arakase sõnul näitab ajalugu, et kinnisvarahinnad jõuavad kriisieelsele tasemel heal juhul kümme aastat pärast kriisi lõppu.


Arakas tõi näiteks Soome kinnisvaraturu eelmise lama ajal, mil kinnisvarahinnad langesid võrreldes tipuga 50 protsenti. Hinnad taastusid aga samale tasemele kümne aastaga.

Kinnisvaraspetsialist lisas, et maailmas on registreeritud 180 kinnisvarakriisi ning nende keskmine kestus on neli aastat. «Kinnisvaraturu tipust on möödas kaks aastat. Igaüks võib nüüd mõelda, kas oleme poolel teel või üle poole,» sõnas Arakas konverentsil «Kes päästab Eesti majanduse».

Kunagine Arco Vara liider pidas oluliseks kummutada müüdi, justkui oleks terve USA ka praegu kinnisvarakriisis. Tema sõnul on hinnad enim langenud siiski suurematel puhkealadel ning keskustes. «Texase kauboid teavad suhteliselt vähe, et kinnisvarakriis on,» näitlikustas ta ning lisas, et sama põhimõte kehtib Eesti kohta.

Paremaks läheb Eestis Arakase sõnul siis, kui riigi kohta tekib positiivne uudistevoog. Selle peaksime aga ise tekitama, lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles