Omanikutulu kärpis rekordarv ettevõtteid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staarid ei tohiks aastas teenida üle miljoni dollari
Staarid ei tohiks aastas teenida üle miljoni dollari Foto: SCANPIX

Standard & Poor's teatas eile, et esimeses kvartalis kärpis omanikutulu rekordiline arv ettevõtteid, dividendide suurendamise plaanist teada andnud ettevõtete arv oli seevastu rekordiliselt madal.

Esimest korda alates Standard & Poor'si dividendianalüüsi alustamisest 1955. aastal ületab dividendide vähendanud ettevõtete arv suurendanute arvu. Esimeses kvartalis vähenesid dividendimaksed kokku 77 miljardi dollari võrra, edastas Yahoo News.

«Paljud ettevõtted maksid dividende ebarealistlike kasumiootuste põhjal,» lausus dividendiaktsiatesse investeeriva RidgeWorth Mid-Cap Value Equity fondi juht Don Wordell. Tema sõnul ei ole dividendikärped üllatus. «Majanduskeskkond on väga, väga halb.»

Krediidikriis ja majandussurutis on paljude ettevõtete jaoks olnud viimasel ajal esmane dividendimaksete vähendamise põhjus. Suuremad kärped on toimunud finantssektoris. Aasta esimese kolme kuu jooksul vähendasid paljud pangad laenukahjumite suurenemise ja kasumite languse olukorras kapitali hoidmiseks omanikutulu väljamakseid.

Wordell tõdes, et paljud ettevõtted on viimastel aastatel viljelenud liiga agressiivset dividendipoliitikat ja maksnud omanikutulu mahus, mille säilitamine ei ole majanduse langusfaasis võimalik. Dividendiaktsiatesse raha paigutada soovivad investorid peavad tema sõnul keskenduma ettevõtetele, kes on omanikutulu maksnud 25, 40 või isegi 50 aastat, sest see on tunnistus ettevõtte rahavoogude juhtimise oskusest ja suutlikkusest maksta dividende olenemata majanduse seisust.

Standard & Poor'si vanemanalüütiku Howars Silverblatti sõnul võivad dividendikärped selleks korraks läbi olla, kuid uus voor võib tulla augustis ja septembris, mil firmad vaatavad üle järgmise aasta eelarved.

7000 ettevõttest, kelle dividendikäitumist Standard & Poor's jälgib, vähendas esimeses kvartalis dividendimakset 367 ehk neli korda enam kui eelmisel aastal samal ajal. Toona oli selliseid ettevõtteid 83.

Jälgitavatest ettevõtetest vaid 283 teatasid omanikutulu suurendamisest. See on 53 protsenti vähem kui eelmise aasta võrreldaval perioodil.

Alates 1955. aastast on keskmine tulemus olnud 15 dividendimakset suurendanud ettevõtet ühe vähendanud ettevõtte kohta. Tänavu oli kolm dividendimakset suurendanud ettevõtet nelja vähendanud ettevõtte kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles