Lugeja küsib: kuidas arvestatakse börsihinnaga pakettides elektri kWh hinda?

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: Peeter Langovits

E24 lugeja küsis, kuidas arvestatakse börsihinnaga elektripakettides kWh hinda? Vastab 220 Energia OÜ juhatuse liige Marko Allikson.

Börsipaketi hind arvestatakse võrguettevõtja tunnitarbimiseandmete põhjal. Võrguettevõtja mõõdab kliendi tarbimise kuumahu ning määrab kliendile tunnipõhise tüüptarbimisgraafiku (Eesti Energia Elektrilevi võrgus näiteks https://www.elektrilevi.ee/et/tyypkoormusgraafikud).

Saadud iga tunni tarbimise kogus korrutatakse vastava tunni börsihinnaga (saadaval http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/ valides piirkonnaks EE) ning sel viisil saadakse kaalutud keskmine hind.

Viimase aasta andmete põhjal on kaalutud keskmine lisanud aritmeetilisele keskmisele börsihinnale ca 0,1-0,2 senti/kWh kuus. Antud kaalutud keskmisele hinnale lisandub 220 Energia lepingu järgne marginaal. Viimase aasta börsihinnad sentides kWh kohta koos käibemaksuga on kõikunud eri kuudel vahemikus 3,70-5,82 senti/kWh ning aasta jooksev aritmeetiline keskmine koos käibemaksuga on hetkel 4,62 senti/kWh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles