Marti Aavik: vapustav avastus

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Peeter Langovits

Vastus kõigi maailma investorite suurele küsimusele leiti mõne päeva eest Eestis. Nii tillemad kui suuremad investorid tahavad teada, millal on väärtpaberid «põhjas» ehk enam odavamaks ei lähe. Sest õpetus «osta odavalt, müü kallilt» ei ole kusagile kadunud. Kunst taibata, millal on odav ja millal kallis, on kuldaväärt, hoolimata sellest, mida kunstiinimesed kapitalismist mõtlevad.

Nüüd ei pea börsimaaklerid enam öid unetult veetma, püüdes ära arvata «põhja» hetke. Nende õnneks leidub Eesti avalikus sektoris andekaid inimesi, rääkigu tööandjate keskliidu mehed Tarmo Kriis ja Enn Veskimägi, mida tahavad.

Vastuse maailma vaevanud küsimusele leiame meie väikese kodumaa finantsinspektsiooni juhi 2. aprilli kirjast rahandusminister Padarile. Sealt võib lugeda, et turu põhjafaas saabub siis, kui Eestis peatatakse maksed teise samba pensionifondidesse. Eesti pensionikogujad sattuvad seega paradoksaalsesse olukorda: makseid jätkates põhjafaasi ei saabugi, aga peatades ei saa me koos odavaimalt ostjatega kasu.

Skeptikud võiksid ju urgitsedes küsida, kuidas finantsinspektsiooni juht põhjafaasi asja nii hästi teab, aga see on pigem nende viga. Virisejaid leidub alati!
Mõni isekam oleks avastust põhjafaasist üksnes endale hoidnud ja püüdnud selle pealt kasu lõigata, aga meie mees mõtleb laiemalt, mitte pankurite mätta otsast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles