USAst saab uus nafta ja gaasi esitootja

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters; graafika: Alari Paluots

Jõujooned maailma energeetikas on ümber joonistumas ning USAst saab selle aastakümne lõpuks maailma suurim nafta- ja gaasitootja.

Rahvusvahelise energiaagentuuri (IEA) värske raporti kohaselt möödub USA gaasitootmises Venemaast juba kolme aasta pärast ehk 2015. aastal ning kaks aastat hiljem saab maailma suurimast nafta- ja naftatoodete tarbijast ka maailma suurim tootja. Veel aasta tagasi olid agentuuri, mille liikmeks peaks peagi saama ka Eesti, raportis peakangelased Venemaa ja Saudi Araabia.

Mis puutub naftasse, siis juhtpositsiooni saab USA nautida vaid aastakümme kuni poolteist. 2035. aastaks võib Saudi Araabia oma juhtpositsiooni taastada.

«Juhul kui pärast 2020. aastat uusi leiukohti ei avastata ning hinnatase ei jää nii kõrgele kui praegu, siis tuleb Saudi Araabia tagasi ning saab taas suurimaks tootjaks,» ütles IEA peaökonomist Fatih Birol nädala alguses Londonis toimunud pressikonverentsil.

Uued tehnoloogiad, näiteks kivimite hüdrauliline lõhestamine, tänu millele on USA naftatootmine kasvamas suurima koguseni alates 1991. aastast, on suhteliselt kallis ja nafta odavnemise tõttu muutub vähem kasumlikuks. Saudi Araabia nafta on odavam ja seal on suurel hulgal leiukohti, mille varud on kehvasti välja arendatud.

Taas tõuseb tegijaks Iraak, mille toodang kasvab 2020. aastaks kuue miljoni barrelini ja 2035. aastaks üle kaheksa miljoni barrelini ööpäevas. Iraak möödub Venemaast ja kerkib mahult teiseks tootjaks.

Kui USA naftatoodangu kiire kasv on võrdlemisi uus nähtus ja, nagu eespool öeldud, IEA jättis aasta varem selle peaaegu täielikult tähelepanu alt välja, siis sealne gaasikilda revolutsioon kestab juba mitu aastat. Tänu kildagaasile on maagaasi hind USAs langenud aastakümnete madalaimale tasemele.

Investeerimisfirma Black­Rock tegevjuht Larry Fink ennustas mõni nädal tagasi, et tänu odavale gaasile ootab USAd ees tootmisbuum. Sedasama kardavad Euroopa ettevõtted.

Saksamaa keemiakompanii BASF ning keemia- ja farmaatsiakompanii Bayer on kurtnud Financial Timesile, et gaasihindade erinevus nõrgestab riigi ettevõtete konkurentsivõimet.

«Energiahinnad Euroopas ja eriti Saksamaal jätkavad tõusmist,» ütles Bayeri tegevjuht Marijn Dekkers. «See avaldab mõju mitme sektori konkurentsivõimele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles