Leev Kuum: Eesti kaupmehed tunnevad end Euroopa kolleegidest kindlamalt

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leev Kuum
Leev Kuum Foto: Priit Simson

Eesti Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum tõdes, et Eesti kaubandusettevõtete kindlustunde näitaja on Euroopa Liidu keskmisest oluliselt kõrgem.  
 

Kui Euroopa Liidus keskmiselt on kaubandusettevõtete kindlustunde indikaator tasemel -15, siis Eestis on see näitaja +13, rääkis Kuum tänasel Rimi jaekaubanduskonverentsil . Eesti majanduse üldolukorra osas on Leev Kuumi sõnul ekspertide poolt antavad hinnangud tasemel «enam kui rahuldav», sama kehtib ka eratarbimise kohta. Samas poole aasta perspektiivis oodatakse pigem alanemist.

«On kaks asja, millele Eesti võib loota: esiteks, et meie riik on tublim kui teised, ja teiseks, et meie partnerid on paremad kui teistel,» ütles Kuum. «Mina näen, et Eesti on väike, kuid ambitsioonikas riik, kes teeb suuri pingutusi, et üle saada 50-aastasest arengupeetusest ja majanduslikult edukatele riikidele järele jõuda,» selgitas Kuum. Ta juhtis tähelepanu, et Eesti on üks väheseid riike, kus eksport võrdub sisemajanduse kogutoodangu (SKT) mahuga.

Kuum märkis, et Eesti aastane eksport on võrreldav Saksamaa 2,5 päeva ekspordiga. «See aga tähendab, et meil on ka rasketes olukordades palju kergem oma nišši leida,» lausus ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles