E-kinnistusraamat on nüüd tervenisti elektrooniline

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-kinnistusraamat
E-kinnistusraamat Foto: Registrite ja Infosüsteemide Keskus

Aprilli algusest on e-kinnistusraamatu andmed täiesti elektroonilised, seega ei pea kinnistu omanik enam tehingute tegemiseks pangas, notaris või omavalitsuses esitama kinnistu andmete tõestamiseks lisadokumente.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) kohturegistrite osakonna juhataja Ingmar Vali sõnul võttis e-kinnistusraamatu läbinisti elektrooniliseks viimine aega üle kolme aasta.

«E-kinnistusraamatu infosüsteemi hakati kasutama 2005. aasta lõpul ning 2006. aasta  algul said esimesed kinnistud endale märke, et andmed omavad ka elektrooniliselt õiguslikku tähendust,» ütles Väli.

Õigusliku jõuga märke tegemiseks võrreldi omavahel üle 850 000 kinnistu andmeid paberil ning elektrooniliselt.

«Kui need andmed olid identsed, märgiti e-kinnistusraamatu osadele, et elektrooniline registriosa omab õiguslikku tähendust ning edaspidi kandeid enam paberil ei prinditud,» selgitas Vali.

Kõik kodanikud saavad oma kinnistute andmetega tasuta tutvuda riigiportaalis.

Juhul kui keegi täheldab oma kinnistusregistri kohta mingeid puudusi või vigu, tuleb sellest teada anda aadressil rik.info@just.ee või pöörduda kinnistusosakonda.

Kõikide e-kinnistusraamatus olevate andmetega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles