Ametühingud: pole me midagi kokku leppinud

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aimar Altosaar.
Aimar Altosaar. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

«Meie ei ole tööandjate kokku leppinud vahetuskaupa, et alampalk tõuseb 320 euroni juhul kui riiklikuks lepitajaks saab Aimar Altosaar,» seisab tööstussektori ametühingute ühisavalduses.

«Lugesime täna hommikul hämmastusega Äripäevast, et me olevat tööandjatega leppinud kokku «vorst vorsti vastu vahetuse»,» kirjutasid Eesti Energeetikatöötajate Ametiühingute Liidu (EEAÜL), Kaevurite ja Energeetikute Sõltmatu Ametiühingu (KESA), Eesti Metallitöötajate Ametiühingute Föderatsiooni (EMAF) ja Eesti Tööstustöötajate Ametiühingute Föderatsiooni (ETTAF) esindajad ühisavalduses. «Et Eesti ametühinguliitude keskliidu juhatuses ei ole sellist asja arutatud ja ka EAKLi esimees Harri Taliga kinnitab, et tööandjad ei ole temaga sellisel teemal rääkinud, oleme Äripäeva ajakirjaniku sellisest käitumisest tõelises hämmingus ja leiame, et tegemist on hea ajakirjandustava rikkumisega.»

EAKL juhatuses on riikliku lepitaja küsimust arutatud kolmel korral – 15. mail, 29. mail ja 12. juunil. Juhatuse koosoleku protokollis nr. 13 on must-valgel kirjas: «Juhatus ei toeta kandidaati, keda toetavad tööandjad (A. Altosaar).» Et see on ka viimane kord, kui oleme riikliku lepitaja küsimust EAKL juhatuses käsitlenud, võib seda seisukohta paikapidavana käsitleda ka täna.

7. novembril saatis EAKL esimees H. Taliga juhatuse liikmetele kirja, milles informeeris juhatust, et Äripäeva ajakirjanik Laura Mallene küsis temalt kinnitust kõnealuse kokkuleppe kohta. Harri Taliga kinnitas talle sellise info paikapidamatust ja märkis kirjas juhatusele, et tegemist on pahatahtliku laimuga. «Kuna leiame ametiühingute nime sellise kauplemissüüdistusega määritud olevat, nõuame Äripäevalt kiiremas korras avalikku selgitust, kust selline info pärineb, ja avalikku vabandust,» lõpeb pöördumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles