Portugal tervitas Saksa kantslerit meeleavaldustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkeli ja Saksamaa vastased meeleavaldused Portugalis
Merkeli ja Saksamaa vastased meeleavaldused Portugalis Foto: SCANPIX

Portugali kärpemeetmeid kaitsma saabunud Saksa kantslerit Angela Merkelit tervitasid esmaspäeval Lissabonis vihased meeleavaldajad.

Merkeli visiit langeb kokku Portugali 78 miljardi euro suuruse rahvusvahelise päästepaketi ülevaatamisega ajal, mil euroala riikides kasvab vastuseis kokkuhoiumeetmetele.

Politsei tõkestas Lissaboni kesklinnas mõned tänavad, et hoida eemal protestijad, kes süüdistasid Merkelit püüdes Euroopas ülemvõimu saavutada.

Presidendilossi ette kogunenud meeleavaldajad kandsid loosungeid «Ta tahab portugallasi tappa, ta tahab Euroopas ülemvõimu!», «Portugal ei ole Merkeli riik!» ja «Euroopa Saksamaale jah, Saksamaa Euroopale ei!»

Visiidi eelõhtul kinnitas Merkel, et vajadust Portugali kokkuhoiukava karmistamiseks ja uueks päästepaketiks ei ole ning avaldas tunnustust konservatiivist peaministrile Pedro Passos Coelhole, kes üritab läbi suruda täiendavaid kärpeid ning distantseerida riiki rängas kriisis vaevlevast Kreekast.

«Portugal on väga hästi täitnud võetud kohustusi,» ütles kantsler visiidi eel Portugali ringhäälingule. «Muidugi vallandab säärane programm suuri vaidlusi, kuid valitsus on ilmutanud suurt vaprust ning ma suhtun Portugali saavutustesse suure lugupidamisega.»

Portugali parlament kiitis oktoobri lõpus esimesel lugemisel heaks riigi järgmise aasta eelarve-eelnõu, mille üle lõplik hääletus toimub 27. novembril.

Suurte eelarvekärbete vastu kavandavad ametiühingud 14. novembriks suurt üldstreiki.

Peaminister on sellest hoolimata lubanud langetada eelarvepuudujäägi järgmisel aastal 4,5 protsendini sisemajanduse koguproduktist.

Passos Coelho on süüdistanud Portugali võlakriisis eelmiste valitsuste priiskamist ning kinnitanud, et ainus võimalus olukorraga toime tulla on täita eelarvesihid, mis seati möödunud aastal saadud 78 miljardi suuruse päästepaketi tingimuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles