Iroonia: uusi eurokupüüre ehib Kreeka jumalanna

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise seeria eurokupüüride turvaelemdid.
Teise seeria eurokupüüride turvaelemdid. Foto: Eesti Pank

Uute eurokupüüride turvaelementi ehib Kreeka mütoloogiast pärinev Europe, kelle järgi on nimetatud terve meie maailmajagu.

Kuigi Vana-Kreeka kultuuripärandile toetub terve Euroopa, on tänapäeva Kreeka majandus euroala nõrgim ja riigi võlakoormus ähvardab jätkuvalt ühisraha stabiilsust.

Europe on Kreeka mütoloogias Foiniikia kuninga Ageori tütar, kelle sünniks moondunud Zeus röövis ja Kreeta saarele viis. Europe sünnitas Minose.

Uutel eurokupüüride turvaelemendil on Europe kujutis, mis pärineb ühelt Lõuna-Itaaliast leitud vaasilt. Õigupoolest on see hiigelkarikas, mida kasutati vee ja veini segamiseks umbes 2000 aastat tagasi. Europe pead näeb turvaelementidena kasutataval hologrammil ja vesimärgil.

«Valisime Europe, sest eurokupüürid on lõppude lõpuks Euroopa rahatähed,» põhjendas Kreeka mütoloogilise tegelase kasutamist keskpanga president Mario Draghi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles