Esimene uus eurokupüür võetakse kasutusele tuleva aasta mais

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise seeria eurokupüüride turvaelemdid.
Teise seeria eurokupüüride turvaelemdid. Foto: Eesti Pank

Euroopa Keskpank (EKP) ja eurosüsteemi riikide keskpangad võtavad kasutusele europangatähtede teise seeria. Uued pangatähed lastakse ringlusse järk-järgult mitme aasta jooksul, esimesena võetakse tuleva aasta mais kasutusele 5-eurone pangatäht.

Milline uus 5-eurone rahatäht täpselt välja hakkab nägema, avalikustatakse 10. jaanuaril.

Uute pangatähtede vesimärgil ja hologrammil on Kreeka mütoloogiast tuntud ja Euroopale nime andnud Europe portree. Teise seeria europangatähtede tootmisel kasutatakse uusimat tehnoloogiat ning pangatähtede turvaelemente on tõhustatud

Euroopa Keskpank avaldas täna uute pangatähtede kolm uut turvaelementi: portreevesimärk, portreehologramm ja smaragdroheline number.

Uued pangatähed on esimese seeria pangatähtedest kergesti eristatavad. Turvaelemetidega saab täpsemalt videos tutvuda siin.

Esialgu on paralleelselt kasutusel mõlema seeria europangatähed. Esimese seeria pangatähed kõrvaldatakse ringlusest järk-järgult ning seejärel kaotavad need kehtivuse seadusliku maksevahendina. Sellest kuupäevast teavitatakse üldsust varakult ette. Esimese seeria pangatähed säilitavad siiski piiramata ajaks oma väärtuse ning neid saab igal ajal ümber vahetada kõigis eurosüsteemi keskpankades.

Uue 5-eurose pangatähe terviklik kujundus avalikustatakse 10. jaanuaril 2013 ning krediidiasutused hakkavad väljastama uusi pangatähti pangakontorite ja sularahaautomaatide kaudu 2013. aasta mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles