Minuelekter.ee: kõige kallimat elektrienergia võrguteenust pakub riigile kuuluv Elektrilevi

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Peeter Langovits

Elektri võrguteenuse pakkujaid on Eestis kokku üle kolmekümne, elektritarbijale on neist kõige kallim Eesti riigile kuuluva Elektrilevi teenus, selgub elektrihinna võrdlusportaali minuelekter.ee ülevaatest.

Võrguteenuse tasud aga moodustavad tihti üle poole elektrienergia ostmisega seotud kuludest, samas kui elektrienergia kulu võib ulatuda vaid kolmandikuni kogukuludest.

«Vaatamata sellele, et Elektrilevi AS on teistest võrguteenuse pakkujatest palju suurem ettevõte ja omab seega paremaid võimalusi mastaabiefekti kasutamiseks, on nende teenus oluliselt kallim,» kirjeldas olukorda minuelekter.ee portaali juhatuse liige Raul Ennus. «Vahed ulatuvad kuni 11 protsenti  erinevate võrguteenuse pakkujate vahel, mis on märkimisväärne, kuna võrguteenuse tasud on tihti suuremad kui elektrienergia omad. Tarbijal aga puudub võimalus võrguteenuse pakkujat valida,« lisas ta.

Ennus tõi näiteks, et kui tarbides Läänemaal 2500 kwh elektrit aastas, on kogukulu järgmisel aastal fikseeritud hinnaga elektrit ostes umbes 24 eurot, aga sama tarbimise puhul Raplamaal teise võrguteenuse pakkuja juures 27 eurot kuus. Suuremate tarbimismahtude juures kasvab vahe eurodes tema sõnul veelgi.

Tarbijal on Ennuste sõnul võimalus kulusid optimeerida kahel viisil:

Esiteks. Analüüsida ja muuta tarbimisharjumusi. Võrguteenuse tasu arvestatakse võrdeliselt tarbitud elektrihulgaga päevasel ja öisel ajal. Kui tarbida rohkem öist elektrit, saab kokku hoida ka võrguteenuse pealt. Eelduseks on, et ka võrguteenuse pakett arvestab erinevaid hindu päevase ja öise elektri edastamisel. Kahetariifse võrguteenuse korral tuleks pesumasin panna tööle hilisõhtul või varahommikul või kasutada odavat nädalavahetuste elektrit. Elektrikütte puhul rakendada näiteks taimereid, nii et osa radiaatoreid lülitub päeval automaatselt välja. Nende abinõudega saab elektrikulusid märkimisväärselt kokku hoida.

Teiseks on oluline teada, et ka võrguteenuse pakkujatel on erinevad paketid tarbijatele. Seni määrati paketid tarbijale n-ö automaatselt koos elektrienergia paketiga. Suurim erinevus võrguteenusepakettides on hinna arvutamine koos ampritasuga või ilma ning kas eristatakse päevast ja öist ülekandetariifi. Näiteks minuelekter.ee portaalis saab iga tarbija võrrelda, kuidas erinev võrguteenuse hinnaskeem tema elektrienergia ostmise kogukulu mõjutab ja seejärel võrguteenusepakkujaga ühendust võtta, et uurida võrguteenuse paketi vahetamise ja kulude vähendamise võimalusi.

«Praeguses olukorras on oluline tähelepanu pöörata mõlemale, nii elektri kui võrguteenuse hinnale,» tõdes Ennus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles