Gazprom langetas oluliselt gaasihinda Poolale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom.
Gazprom. Foto: SCANPIX

Vene riiklik gaasihiid Gazprom langetas olulisel määral gaasihinda Poolale – järjekordne märk sellest, et hindade sidumine naftaga ei pruugi praktikas varsti enam toimida.

Poola juhtiv gaasifirma PGNiG ja Gazprom teatasid, et on kirjutanud alla diilile, millega langetatakse lepinguhindu «võttes arvesse praegusi [gaasi] turuhindu».

Rahandusministri Mikolaj Budzanowski sõnutsi tuli hinnalangetust 15 protsenti, säästes riigile ligikaudu 1 miljard dollarit aastas.

Gazprom väitis, et allahindlus on «mõistlik ja väike» vastutulek ning kinnitas, et see samm aitab neil säilitada pikaajalisi lepinguid ja hinnakujundusmudelit Euroopas (mis seob gaasihinnad toornafta ja naftatoodete hinnaga).

Enne kokkulepet Poolaga oli Gazprom vaadanud hinnad üle juba mitme Euroopa kliendiga – nende hulgas sakslaste Eoni, Itaalia Eni ja Prantsusmaa Gaz de France’iga.

Nimetatud arengud näitavad, kuivõrd suurel määral kujundab Euroopa maagaasiturgu ümber kildagaasibuum,  mis on muutmas Põhja-Ameerikat netoimportijast netoeksportijaks.

Muutused Põhja-Ameerikas on vabastanud selliste riikide nagu Katari veeldatud maagaasi (LNG) varud, mis läksid varem USA turule. Nüüd on Katari peamiseks LNG-turuks Euroopa.

Seetõttu on gaasi hetkehinnad viimastel aastatel korduvalt langenud allapoole Gazpromi lepinguhindu – mistõttu kliendid on hakanud protestima viimase hinnamehhanismide ja «võta-või-maksa» miinimumkoguste vastu lepingutes.

Kuigi Gazpromi sõnutsi lõppesid PGNiG lepinguga ühtlasi suuremad hinnavaidlused Euroopas, võib nende hinnamudel sattuda uue surve alla seoses Euroopa Komisjoni monopolivastase uurimisega, mis käivitus septembris.

Surve hinnapoliitikale, mis on olnud Gazpromi kasumlikkuse alustala, on tõmmanud Moskvas närvid pingule – võttes arvesse gaasitulude suurt osakaalu eelarves.

Londoni õigusinstituudi City Law Schooli professor Alan Riley kirjutas oma hiljutises uurimuses, et ELi monopolivastane kohtuasi võib kujuneda «käesoleva kümnendi monopolivastaseks verstapostiks, nii nagu Microsofti juhtum oli eelmise kümnendi verstapost».

President Vladimir Putin hoiatas Gazpromi oktoobris, et viimane peab kohandama oma strateegiat lähtuvalt «kildagaasirevolutsiooni» ohust.

Budzanowski sõnutsi koheldakse Poolat nüüd «võrdväärselt teiste Gazpromi partneritega Lääne-Euroopas», mis on «meie majanduse ajalooline šanss».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles