Annus segatud ka Tallinna altkäemaksuskandaali

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Annus
Toomas Annus Foto: Toomas Huik

Eilne börsiteade kinnitab, et prokuratuuri arvates on ettevõtja Toomas Annus oma firma ASi Järvevana kaudu seotud Tallinna altkäemaksuskandaaliga.


Annust seob tõsiasi, et ASi Järvevana käes on projektid, mille huvides on väidetavalt kahtlustuse kohane pistis antud. Annus eitab süüd ja seotust. AS Järvevana eitab süüd ja seotust.



Selgituseks: AS Järvevana on börsifirma, mille Annus asutas selleks, et pääseda prokuratuuri ja avalikkuse tähelepanust seoses maadevahetuse altkäemaksusüüdistuste uurimisega. Annus lootis, et jätab kriminaalasja Järvevanasse ja paneb ehitustegevuse uude börsifirmasse vana nimega Merko Ehitus.



Aga võta näpust, vaevalt sai vangerduse teha, kui päevavalgele tuli Tallinna altkäemaksuasi, kus kahtlustuse järg anti altkäemaksu detailplaneeringute kiirema ja sõbralikuma lahendamise eest.



Prokuratuur kuulutas reedel ASi Järvevana kahtlustatavaks Tallinna linnaametniku Ivo Parbusega seotud altkäemaksu andmise kriminaalasjas.



Tegemist on mullu detsembris ASi Merko Ehitus juhatuse liikmele Tõnu Kortsule ja ASile Merko Ehitus esitatud kahtlustuse laiendusega, teatas AS Järvevana börsile.



Kahtlustuse kohaselt andis ettevõtte esindaja 15 000-kroonise kinkekaardi kahe detailplaneeringu ja ühe ehitusprojekti kiirema menetlemise eest Parbusele. Viimane on Tallinna linnavalitsuse nõunik ja istub praegu arestimajas.



Prokuratuur täpsustas reedel ka ASile Merko Ehitus esitatud kahtlustust seoses Tallinna linnaametnikule Parbusele pistise andmisega. Kui mullu 17. detsembril esitatud kahtlustuses väideti, et pistis on antud eesmärgiga kiirendada seitsme kinnistu planeeringute asjaajamist, siis täpsustuse kohaselt vähenes kinnistute arv kolmeni.



Ülejäänud nelja kinnistu planeeringu osas esitas prokuratuur sama pistiseeseme suhtes kahtlustuse ASi Merko Ehitus tütarfirmadele OÜ Woody, OÜ Metsailu ja OÜ Constancia.



Lisaks 25 000-kroonisele Estraveli kinkekaardile on ASi Merko Ehitus kahtlustusse pistisena lisatud 410 krooni maksev raamat «Eesti talurahvaarhitektuur».



Selle kahtlustuse tõttu sai väljend «raamatut kinkima» mullu jõulude eel sootuks uue tähenduse.



Väidetavalt kaitsevad asjaosalised end sõnadega, et unustasid sõbrale laenatud raamatu vahele kogemata hinnalise kinkekaardi.



Tütarfirmade kahtlustuses on pistisena ära märgitud Estraveli kinkekaart summas 25 000 krooni, 410 krooni maksev raamat ja 15 000 krooni maksev Estraveli kinkekaart.



Kahtlustuse kohaselt andis ASi Merko Ehitus juhatuse liige Tõnu Korts Tallinna linnaametnikule Ivo Parbusele pistise kujul kaks reisifirma Estravel kinkekaarti vastavalt summas 25 000 ja 15 000 krooni ning raamatu hinnaga 410 krooni.



Sellega seoses on saanud kahtlustuse pistise andmises AS Merko Ehituse juhatuse liige, AS Merko Ehitus, OÜ Woody, OÜ Metsailu ja OÜ Constancia ning AS Järvevana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles