Maripuu lastetoetustest: kulude hüppelise kasvu korvaks vaid maksutõus

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu
Maret Maripuu Foto: Viktor Burkivski

Endine sotsiaalminister Maret Maripuu kaitses peretoetuste tõusu reformi väitega, et plaanitust suuremat kulude tõusu saaks kompenseerida vaid maksutõusuga.
 

«Eesti riik astub oma sotsiaalsüsteemiga mööda väga kitsast rada, mille nimeks on maksubaas. Iga tehtav kulu saab ja peab olema väga hoolikalt läbi mõeldud, kuna lihtsalt kulusid lausaliselt tõstes suureneksid hüppeliselt kulud, mida saaks tulude poolel korvata vaid maksutõusudega. Maksutõusud jällegi halvaksid inimeste ettevõtlikkuse, tähendaksid töökohtade kadu ja võtaksid raha ka nende perede rahakotist, keda toetatakse,» ütles reformierakondlane Maripuu.

Abivajavate lastega perede toetuste kahekordistamise seaduseelnõu on eeloleval esmaspäeval veelkord arutusel sotsiaalkomisjonis ja peaks Riigikogu täiskogus tulema esimest korda arutusele 13. novembril.

Eelnõu kohaselt tõstetakse allpool suhtelist vaesuspiiri elavate lastega perede toetusi kahes etapis järgmiselt: alates 2015. aastast hakkab ühe lapsega pere saama lisaks juba praegu makstavatele peretoetustele toetust 19,18 eurot (alates 2013. aasta 1. juulist 9,59 eurot) ning kahe ja enama lapsega pere 38,36 eurot (alates 2013. aasta 1. juulist 19,18 eurot) pere kohta.

Alates 2015. aastast tõstetakse kõigi kolme ja enama lapsega perede kolmanda ja enama lapse toetus seniselt 57,54 eurolt 95,9 euroni (alates 2013. aasta 1. juulist 76,72 euroni kuus).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles