Kreeka uus streigilaine algas seisakuga metroos ja raudteel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka metrootöötajad streigivad.
Kreeka metrootöötajad streigivad. Foto: SCANPIX

Kreekas algas reedel ametiühingute kavandatud uus suur kasinusmeetmetevastane streigilaine 24-tunnise metroo ja linnalähiraudtee tööseisakuga Ateenas.

Streikijad avaldavad meelt valitsuse palgakärbete ja erastamiskavade vastu.

Järgmisel teisipäeval ja kolmapäeval on kavas 48-tunnine üldstreik ja eraldi protestiaktsioonid, mis tõotavad halvata praamiliikluse, riiklike haiglate ja kiirabi töö.

Kreeka koalitsioonivalitsus püüab jõuda kokkuleppele uutes kärbetes, mis toovad kaasa palkade, sotsiaaltoetuste ja pensionide vähendamise. Seni ei ole kokkuleppele jõutud, sest koalitsiooni väiksem partner ähvardab kärbete vastu hääletada.

Rahvusvaheliste kreeditoride nõudel tuleb Kreekal vähendada riigi kulusid 33,9 protsenti, sealhulgas kärpida pensione 10,5 protsenti. Töötuse keskmiseks määraks on arvestatud 22,8 protsenti.

Järgmisel aastal tahab valitsus erastamisest saada riigieelarvesse 2,5 miljardit eurot.

Kuna majanduslangus jätkub, siis vähenevad ka eelarvetulud selle aasta 47 miljardilt eurolt 44,3 miljardile eurole.

Kreeka riigivõlg peaks kasvama selle aasta 175,6 protsendilt järgmisel aastal 189,1 protsendilt sisemajanduse koguproduktist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles