Itaalia keskpank: majandust ähvardab nõiaring

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia riigilipp
Itaalia riigilipp Foto: SCANPIX

Itaalia majandust ohustab nõrga kasvu ja ebakindluse nõiaring, hoiatab sealse keskpanga president Ignazio Visco olukorras, kus töötus saavutas 13 aasta tipptaseme ning majanduslangus süveneb.

Noorte töötus on Itaalias koguni 35 protsenti. Tehaste sulgemised, pankrotid ja riigisektori kärped külvavad tuleva aasta hakul toimuvate üldvalimiste künnisel viha Mario Monti tehnokraatliku valitsuse kasinuspoliitika vastu.

Visco kiitis Monti struktuurseid reforme ja andis tulevast valitsust silmas pidades selgelt mõista, et eelarve-eesmärke tuleb austada ja reformid ellu viia.

Siiski hoiatas Visco riiki raskuste eest, kuna reformid hakkavad mõjuma alles «keskmiseds perspektiivis» ning valitsus plaanib edasisi kasinusmeetmeid finantseerimaks 2 triljoni euro suurust riigivõlga – 126 protsenti SKTst, millega ollakse euroala mustas nimekirjas Kreeka järel teisel kohal.

«On nõiaringi risk – kasvu on vähe, säästud kahanevad, perekonnad tunnevad end ebakindlalt ja majanduskasv annab ennast oodata,» ütles Visco.

Itaalia langes tagasi majanduslangusse 2011. aasta teises pooles. Valitsus prognoosib tänavuseks languseks 2,4 protsenti, 2013. aastal tuleb majanduslangust 0,2 protsendi jagu.

Viimaste numbrite valguses hüppas töötus kõrgeimale tasemele alates aastast 1999, olles septembris 10,8 protsenti (augustis 10,6 protsenti).

Sitsiilias on töötus riigi keskmisest ligi kaks korda kõrgem. Seda peetakse ka põhjuseks, miks sealsetel regionaalvalimistel sai tugeva tulemuse antipoliitiline Viie Tähe liikumine, mida toetas 18,46 protsenti valijatest.

Viie Tähe liikumine seisab vastu Monti kasinuspoliitikale ning on arvamusküsitluste valguses kerkimas populaarsuselt teiseks parteiks riigis, jäädes alla vaid vasaktsentristlikule Demokraatlikule Parteile.

Viimase liider Pierluigi Bersani on seisukohal, et järgmine valitsus peaks kauplema ümber Itaalia 2013. aasta eelarvepuudujäägi-eesmärgid, mille Euroopa Keskpank ja Itaalia keskpank Berlusconi valitsusele peale surusid – enne selle kokkuvarisemist läinud novembris.

Itaalia rahandusminister Vittorio Grilli teatas eile, et riigi majandus hakkab taas kasvama 2013. aasta teises kvartalis. Paljud analüütikud on siiski pessimistlikumad ja näevad kasvuvõimalusi alles tuleva aasta lõpu poole.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles