ABB Grupp sai suurtellimuse Alžeerias

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABB uue tehase ehitus Jüris.
ABB uue tehase ehitus Jüris. Foto: Küllike Rooväli

Energeetika- ja automaatikatehnoloogia kontsern ABB


võitis ligi 490 miljoni dollarilise lepingu, mis on osa EI Merki nafta- ja gaasiprojektist Alžeerias.



Tegemist on juba kolmanda suurema infrastruktuuriprojektiga, mille ABB on viimase kahe nädala jooksul saanud. Samas märgivad ABB Grupi juhid, et olukord enamikul turgudel on endiselt pingeline.

Leping Alžeeria ettevõttega Groupement Berkine, mida juhivad koos Sonatrach ja Anadarko, on osa projektist alustada süsivesiniku kaevandamist El Merki basseinis Sahara kõrbes Alžeerias. ABB on juhtiv osaline selles projektis, mille koguväärtus on 650 miljonit dollarit. Suurema tootmistegevuse alustamine rajatavates kaevandustes on kavandatud aastaks 2012.

«Uued paigaldised aitavad meie kliendil suurendada tootlikkust. Leping näitab ABB suutlikkust tegeleda keeruliste nafta- ja gaasitööstusprojektidega.» ütles ettevõtte protsessiautomaatika üksuse juhataja Veli-Matti Reinikkala.

Projekt hõlmab peamiselt torustike, välikogumisjaamade, gaasijaotustorude ja magistraalliinide ning vee- ja gaasitaaskasutussüsteemide projekteerimist ja paigaldamist. Torustike võrk ühendab kümne kogumisjaama kaudu nafta- ja gaasipuuraugud töötlemisettevõttega. Seadmed gaasi ja vee etteandeks puuraukudesse aitavad suurendada nende tootlikkust.

Enne selle projekti võitmist sai ABB eelmisel kahe nädala jooksul tellimuse Kuveidist energiaülekandesüsteemide tarnimiseks 400 miljoni dollari väärtuses ja 550 miljoni dollarilise lepingu Iirimaalt. Vaatamata tellimuste märkimisväärsele suurenemisele tänu nendele lepingutele, mis kuuluvad täitmisele 2009. aasta esimeses kvartalis, on olukord turul ettevõtte jaoks endiselt pingeline, sest põhitellimuste hulk on vähenenud.

ABB (www.abb.com) on ülemaailmne tehnoloogialiider energeetika ja automaatika valdkonnas, mille klientideks on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted. Kontsern annab tööd ligi 120 000 inimesele sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte mahukaimad tegevusvaldkonnad on tuulegeneraatorite ja sagedusmuundurite tootmine, ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektide teostamine ning täishooldusteenuse pakkumine tööstusklientidele.

2008. aastal pälvis ABB Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt antava «Ettevõtluse Auhinna». 2007. ja 2008. aastal sai ABB ka aasta välisinvestori nimetuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles