Ümberkorraldused prügiturul panevad turuliidrid muretsema

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ossipenko firmal suur osa Tallinnast olemas.
Ossipenko firmal suur osa Tallinnast olemas. Illustratsioon: Pm

Riigi suuremad prügifirmad vaatavad murelikult pealt, kuidas Tallinna linnavalitsus korraldab umber pealinna prügiveoturgu, võttes üle rolli, mida varem täitsid nemad.

Siiamaani on pealinna jäätmevedu toiminud nii, et linn korraldab konteinerite tühjendamiseks hanke ning erafirma, kes pakub kõige soodsama hinna, sõlmib elanikega jäätmeveolepingu ja paneb oma autod piirkonnas sõitma.

Nüüd aga korraldab linnavalitsus eesotsas jäätmekäitluse eest vastutava abilinnapea Arvo Sarapuuga süsteemi ümber. Esialgu tehakse seda viies Tallinna prügiveopiirkonnas.

Uus eesmärk on võtta lepingute sõlmimine firmadelt keskkonnaameti juurde loodava jäätmekeskuse ülesandeks. Ehk firmad teevad oma pakkumised, linn valib soodsaima välja ja sõlmib ettevõttega lepingu. Seejärel sõlmib linn lepingu elanike ehk korteriühistute ja eramajadega, hakates erafirmasid vahendama.

Kui varem küsis hanke võitnud prügifirma elanikelt raha vastavalt oma pakkumisele, siis nüüd hakkab hinda kujundama linn.

Riigi suuremad prügifirmad näevad uue süsteemi taga keskerakondliku linnavalitsuse ja Ida-Virumaa ärimehe Nikolai Ossipenko kokkumängu. Viimase firmasid on saatnud edu mitmes Keskerakonna juhitavas omavalitsuses Ida-Virumaal.

Möödunud nädalal võitis ärimehega seotud ettevõte OÜ Ekovir ka esimese uue süsteemi alusel korraldatud riigihanke, saades endale jäätmeveoõiguse viies Tallinna piirkonnas. Ekovir kuulub valdusfirma kaudu Natalia Ossipenkole ja seda juhib ärimehe kasupoeg Tiit Lillemets.

Ekoviri pakkumine oli kolmandiku võrra parem kui konkurentide oma. Loogiliselt tähendab see, et tallinlased peaksid ka sama palju vähem maksma hakkama, ning see on ka abilinnapea Sarapuu sõnul põhiline eesmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles