Leedu sotsid: tuumajaama projekteeriti ülejala

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam, pilt on illustratiivne.
Tuumajaam, pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Leedu valimistel võitnud sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius ütles esmaspäeval, et ta pooldab tuumaenergiat, kuid ei toeta Visaginase uue tuumaelektrijaama projekti.

«Ütlen täie vastutustundega, et me oleme tuumaenergia poolt. Selliseid strateegilisi projekte vaetakse demokraatlikes riikides poolteist-kaks aastat. Seda projekti koostati rutakalt, sest olid lähenemas parlamendivalimised ning valitsus tahtis rahvale näidata, et on midagi teinud,» ütles Butkevičius esmaspäeval pressikonverentsil.  

«Kuid esialgu oleme me selle projekti teostamise vastu,» ütles Butkevičius vastuseks küsimusele, kas uue tuumajaama strateegiline investor Hitachi asub siiski jaama ehitama.

Parlamendivalimiste esimese vooruga ühel ajal 14. oktoobril toimunud mittesiduval referendumil hääletas uue tuumajaama ehitamise poolt 34 ja vastu 62 protsenti osalenuist.

Leedu praegune paremtsentristlik valitsus plaanis rajada riigi kirdeossa Visaginasesse uut tuumaelektrijaama, mis võiks alustada tööd 2020. aastal. Selle aasta mais kinnitati Visaginase tuumajaama kontsessioonilepingu kavand, mille järgi saab Läti 20 protsenti, Leedu 38 protsenti, Eesti 22 protsenti ning Hitachi 20 protsenti tuumajaama haldama hakkava ettevõtte aktsiatest.

Lõpliku otsuse uue tuumajaama projekti investeerimise kohta pidi Leedu praegune valitsuse lubaduse järgi langetama hiljemalt 2015. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles