Luman: palku tuleb ka avalikus sektoris kärpida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordeconi suuromanik Toomas Luman.
Nordeconi suuromanik Toomas Luman. Foto: Peeter Langovits

Kaubanduskoja esimees Toomas Luman ütles intervjuus Postimhele, et enne Eesti uut majanduskasvu ei näe, kui kulubaasi on kärbitud vähemalt 30 protsenti.


Lumani sõnul ei tule kulusid kärpida üksnes erasektoris. See tähendab ka monopoolsete teenuste hinna vähendamist ja avaliku sektori kulude kärpimist, kuid ka väga tõsist palkade vähendamist nii avalikus kui erasektoris.

«Palgakulude puhul on praegu esimesed rattad selgelt esimestest ette läinud ja see on juhtunud kogu riigis. See on ka põhjus, miks välisanalüütikud räägivad eesti krooni devalveerimisest. Enamus neist on veendunud, et meie kulubaas on konkurentsivõimetu,» rääkis Luman.

Tema sõnul on reaalsus see, et meil on valida, kas ühel päeval on kõik töötajad töötud või viime kulubaasi alla ja valdav enamus neist säilitab töökoha.

Eesti Ehituses, mille omanikeringi Luman kuulub, on palgad vähenenud eranditult kõigil, ka juhtkonnal. «Ma võin öelda, et minu sissetulek on vähenenud koguni 90 protsenti, sest mingeid boonuseid enam ei maksta. Ma ei kujuta seda ette, et viin ettevõttes läbi palkade vähendamise ja ütlen, et mina olen erand. See ei ole mõeldav. Ja ma usun, et enamikus erafirmades on toimitud samamoodi,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles