Lugeja küsib: kuidas arvutatakse elektri hinda täielikult börsihinnal põhineva elektripaketi korral?

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

E24 lugeja küsis, milline on elektrihinna arvutusvalem täielikult börsihinnal  põhineva elektripaketi korral? Kas see on kuu keskmine hind või päeva keskmine hind? Kas see tähendab vajadust paigaldada kaugeltloetav voolumõõtja? Vastab Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik.
 

Kaugloetavad arvestid peavad võrguettevõtjad kõikidele klientidele paigaldama 2017. aasta alguseks ning suurema kui 63A peakaitsmega tarbimiskohtadesse juba 2013. aasta alguseks.

Alternatiivina tunnipõhisele arvestile näeb seadus ette ka mujal riikides kasutatava tüüpkoormusgraafiku. See on kokkuleppeline põhimõte selle kohta, kuidas jagada kliendi tarbimine arvestuslikult tunnipõhiseks.

Seega  leiab muutuva elektrihinna valinud klientide jaoks elektrimüüja kaalutud keskmised börsihinnad tüüpkoormusgraafikut kasutades, mille iga võrguettevõtja oma piirkonnas välja töötab ja kooskõlastab konkurentsiametiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles