Allikad: Küpros soovib ELi eelarvest 40 miljardit eurot kärpida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose lipp (vasakul) ja Euroopa Liidu lipp
Küprose lipp (vasakul) ja Euroopa Liidu lipp Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu eesistuja Küpros soovib teha 40 miljardi euro suuruse kärpe bloki triljoni euro suurusesse eelarvesse, ütlesid ELi allikad neljapäeval.

ELi liidrid kogunevad novembris tippkohtumisele, kus arutatakse eelarvekava aastateks 2014-2020.

«Esmakordselt esitatakse konkreetsed arvud, isegi kui mõned eelarve osad on vaid suurusjärgud,» ütles üks allikas.

Kõik 27 liikmesriigi liidrit kohtuvad 22. ja 23. novembril ning kõnelused tõotavad kujuneda rasketeks. Briti peaminister David Cameron ähvardas eelmisel nädalal, et kasutab oma vetoõigust, kui Brüsseli eelarve kasvab järsult ajal, mil riikide valitsused peavad kasinusmeetmeid rakendama.

Neljapäeval tegi sama ka Taani, mis nõudis 134 miljoni euro suurust mahahindlust, viidates riikidele nagu näiteks Suurbritannia, mis on Brüsseliga sellise kokkuleppe saavutanud.

Euroopa Komisjon esitas juulis eelarvekava, mille suurus on 1,03 triljonit eurot ehk 5 protsenti suurem kui 2007.- 2013. aasta eelarve.

Peamised eelarvesse panustajad nagu Prantsusmaa, Saksamaa, Holland, Suurbritannia, Soome, Rootsi ja Austria on sellisele kasvule vastu.

ELi allikate sõnul tahab Küpris piirata eelarvet umbes 1,0 protsendile ELi sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Komisjoni plaani kohaselt oleks see 1,08 protsenti SKTst.

Väidetavalt pooldab Saksamaa 1,0 protsendi taset.

Eelarvevaidlus on üks tundlikumaid teemasid Briti ja ELi pingelistes suhetes ning konservatiiv Cameron on lubanud oma seisukohta iga hinnaga kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles