Elering: Estlink 2 ei too Norra odavat hüdroenergiat Eestisse

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi ülekandevõrk.
Eleringi ülekandevõrk. Foto: Elering

Elering kirjutab oma turuülevaates, et kui 2014. aastal valmib Estlink 2 merekaabel ei jõua Norra odav hüdroenergia Eestisse, sest Soome on elektridefitsiidis.

Teine põhjus, miks odav hüdroenergia Eestisse ei jõua ka suure ülekandeliini valmimise järel, on Soome ja Rootsi ülekandeliinide nappus. Neid ei ole piisavalt palju, et katta Soome ja ka Balti riikide vajadus.

Septembris kallines elekter Eestis võrreldes augustiga 4,5 protsenti 42,15 euroni. Soomes kallines elekter kuu ajaga 7,5 protsenti 41,03 euroni. Septembris oli Eesti hind keskmiselt kõrgem kui Soomes. Eesti hnd oli keskmiselt kõrgem 1,64 eurot megavatt-tunni eest. Augustis oli hinnaerinevus 2,14 eurot.

Soome elektridefitsiit annab aga võimaluse Eesti tootjatele müüa elektrit Soome, seda eriti siis, kui valmib uus ülekandeliin. Praegu liigub elekter põhiliselt Soomest Eestisse, kuid Estlink 1 väike ülekandevõimsus ei kata Balti riikide vajadust.

Leedus alanes elektrihind septembris, sest tööle hakkasid soojuselektrijaamad.

Eleringi analüütikud kirjutavad kuuülevaates, et Eestisse oleks hädasti vaja ka elektribörsi finantstoodete turgu. Praegu kõigub elektrihind väga tugevalt ühe päeva jooksul, finantstoodete turg lubaks ettevõtetel oma pikaajalisi lepinguid maandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles