Kriis ei jäta puutumata ka luksuskinnisvara

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskriis sunnib ka luksuselamute omanikke oma kodudest loobuma.
Majanduskriis sunnib ka luksuselamute omanikke oma kodudest loobuma. Foto: AFP / Scanpix
Majanduskriis on lisaks tavaliste korterite-majade omanikele raskesse seisu seadnud ka luksuskinnisvara omanikud - nii mõnelgi tuleb oma lossi võtmed pangale ulatada või vara odavalt müüki panna.

USAs kasvas tagasimaksetega hädas olijate hulk hiigellaenude abil luksusliku eluaseme soetanute seas mullu väga kiires tempos ja sügiseks oli 2,6 protsenti maksegraafikust maha jäänud 60 päeva või rohkem, kirjutas Financial Times.

Californias tegutseva varahaldusfirma World Venture Management juht Michael Firewalker ütles, et tõepoolest on paljud inimesed probleemide küüsis ning seetõttu on ka luksuskinnisvara turul hinnad langenud ja palju häid pakkumisi. Võlgades omanikud on Firewalkeri sõnul langetanud hindu isegi kuni 60 protsenti.

Soodsalt saab luksusliku maja praegu soetada ka väljaspool USAd, näiteks Itaalias, Prantsusmaal ja Austraalias, teadis ta. Ise on Firewalker viimasel ajal siiski tehinguid teinud USAs ja üsna hiljuti kaalus ta 8,3 miljonilt 4,7 miljonile dollarile (98,4 miljonilt 55,7 miljonile kroonile) hinnatud kuue magamistoa ja basseiniga villa ostmist.

Seda, et luksuskinnisvara hinnad kukuvad, kinnitas ka Las Vegases tegutsev maakler Felipe Cook. Laenu katteks panga omandusse rännanud luksuselamud on tema tegutsemispiirkonnas kuum kaup ja mullu sai uue omaniku üle 500 sarnast kõrgklassi kodu. Selliste elamute sekka kuuluvad muu hulgas ka mäevaatega katusekorterid ja golfiradade läheduses asuvad villad, mis on kiirkorras kaubaks läinud poole hinnaga ehk ligikaudu miljoni dollari (12 miljoni krooni) eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles