Eesti Energia teadis juba suvel, et trahvi ei tohi küsida

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Sandor Liive
Eesti Energia juht Sandor Liive Foto: Liis Treimann

Eesti Energia juristid teadsid juba suvel, et tähtajalise lepingu enneaegse lõpetamise trahv on õigustühine, kuid firma kirjutas ikkagi selle punkti vabaturu elektrilepingutesse. Energiafirma teatas täna, et neid üllatas riigiasutuste vastupidine arvamus.

E24 käsutuses on justiitsministeeriumi ja Eesti Energia juristide kirjavahetus.

Justiitsministeeriumi eraõigustalituse juhataja Indrek Niklus kirjutas juulis Eesti Energiale saadetud kirjas, et võlaõigusseaduse paragrahvi 234 kolmas lõige lubab tarbijal energiamüügileping lõpetada ühekuulise etteteatamisega.

Niklus märkis kirjas, et hüvitist võib nõuda, aga see ei ole kooskõlas seadusega. Eesti Energia küsis suvel justiitsministeeriumi seisukohta tähtajalise lepingu lõpetamise trahvi kohta.

Niklus kinnitas oma kirjas, et justiitsministeeriumi seisukoht ei ole siduv, lõpliku otsuse teeb kohus.

Eile teataski tarbijakaitseamet, et põhjaliku analüüsi tulemusena on amet jõudnud seisukohale, et lepingu enneaegse ülesütlemise trahv on ebaseaduslik. Kui energiafirmad poleks sellest loobunud, oleks tarbijakaitseamet pidanud minema kohtusse. Eesti Energia teatas täna, et loobub trahvinõudest, kui tõstab kulude katteks elektrienergia hinda.

Eesti Energia teatel üllatas neid tarbijakaitseameti ja justiitsministeeriumi tõlgendus, väidetavasti olid ametid suvel trahviga nõustunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles