EKI: Tarbijate kindlustunne oktoobris langes

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott. Foto on illustratiivne.
Rahakott. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Eesti Konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeetri küsitlus näitas, et tarbijate kindlustunne oktoobris võrreldes septembriga langes 15 punktini alla ajaloolist keskmist.

Halvenesid ootused riigi ja oma pere majandustuleviku suhtes ning töötuse prognoos.

22 protsenti küsitletutest hindas oktoobris, et Eesti majanduse olukord on 12 kuu pärast parem kui praegu, 31protsenti ootas sama olukorra püsimist ja 38 protsenti kartis halvenemist.

Oma pere majandusolukorra prognoosi suhtes oldi veelgi ettevaatlikum: 18 protsenti küsitletutest hindas, et nende pere majandusolukord on aasta pärast parem, 37 protsenti arvas, et sama olukord püsib ja 38 protsenti pelgas olukorra halvenemist.

Murelikumad on oma pere majandusolukorra tuleviku pärast eakamad inimesed – üle 65a vanuste inimeste hulgas arvas 62 protsenti küsitletutest, et nende majandusolukord halveneb.

Naised on tunduvalt pessimistlikumad kui mehed. Nii arvas 25 protsenti meestest, et majandusolukord paraneb, 36 protsenti eeldas sama olukorra püsimist ja 36 protsenti kartis halvenemist. Naistest lootis paranemist 13 protsenti, samaks jäämist 39 protsenti ja 42 protsenti kartis halvenemist.

53 protsenti küsitletutest hindas oktoobris, et tuleb oma peres rahaga igapäevaselt ots-otsaga välja (nii palju kui teenib, ka kulutab), säästab 39 protsenti peredest ja võlgadega maadleb või elab varasemate säästude arvel 8 protsenti peredest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles