Samsungilt uus odav sülearvuti

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi ja Google’i koos arendatud uus Chromebook meenutab välimuselt kallist sülearvutit.
Samsungi ja Google’i koos arendatud uus Chromebook meenutab välimuselt kallist sülearvutit. Foto: Samsung

Samsung ja Google esitlesid koostöös valminud odavat, ent väga nägusat sülearvutit Chromebook, mille hinnasildil Ühendriikides on kirjas vaid 250 dollarit ehk 190 eurot. Google’i esindaja Sundar Pichai sõnul on tegemist selle hinna juures kõige paremini disainitud sülearvutiga, vahendab CNN.

Pichai sõnul ei ole odav sülearvuti siiski loodud asendama kodust Windowsi või Mac OS X-i põhist arvutit, vaid on mõeldud pigem nendele lisaks. Operatsioonisüsteemina on arvutis kasutusel Google’i arendatav Chrome, mida paljud peavad pigem internetilehitsejaks. Operatsioonisüsteemina ongi tegemist suhteliselt lihtsa lahendusega, mis ei sobi töörühmamiseks, vaid pigem jätkab sealt, kus aastate eest odavad ja väiksed sülearvutid ehk netbook’id pooleli jäid.

Siiski pole uus Chromebook parim arvuti. Samsungil tuli mais müügile pea kaks korda enam maksev mudel. Võrreldes sellega on uus seade tehniliselt tagasihoidlikumate näitajatega. Näiteks kasutatakse Chrome­bookis Samsung Exynosi kahetuumalist protsessorit, mis loodi nutitelefonidele. RAM-mälu on masinal vaid kaks ja andmete jaoks 16 gigabaiti.

Chrome’i-põhiste arvutite toimimise eeldus on pidev ühendus internetiga, mispuhul kasutatakse andmete säilitamiseks pigem nn pilveraalinduse lahendusi. Uue arvuti ostja saabki tasuta kasutada saja gigabaidi ulatuses ­Google Drive’i, et salvestada oma fotod, muusika ja muu just sinna.

Sundar Picahi sõnul kulutab Google toote turustamisele väga palju energiat. «Me tõesti tahame, et see arvuti sobiks kõigile su perekonnas. Et see oleks lisaarvuti kas köögilaual või öökapil. Või arvuti, mida kasutavad lapsed,» ütles ta CNNile.

Kui tehniliselt ei püüa uus Chromebook pilku, siis disain ei jäta külmaks. Vaid kahe sentimeetri paksune arvuti kaalub napilt üle ühe kilogrammi, pakkudes seejuures täissuuruses klaviatuuri ja puuteplaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles