Kaheksa trendi, mis mõjutavad meie töötegemist tulevikus

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Reimo
Rasmus Reimo Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Microsoft Eesti tehnoloogiakonsultant Rasmus Reimo tõi visiooniseminaril «Tehnoloogia areng ja tuleviku töökoht» seitse tehnoloogiatrendi, mis muudavad kardinaalselt viisi, kuidas me tööd teeme.

Pilvetehnoloogiad. Tänavune aasta on esimene, kus inimesed saavad reaalselt aru, mis see on. Tulevikus tehakse kogu oma kontoritöö pilves, andmeid hoitakse pilves jne. Samas ei ole pilvetehnoloogia tegelikult midagi uut - oleme ju harjunud google`ist meili lugema juba aastaid. Ettevõtete mõistes pilv ei ole seni väga laialt levinud olnud.

Andmete hulga plahvatuslik kasv. 5-6 aastat tagasi oli keskmise arvuti kõvaketta võimsus pea sama, mis on täna mobiiltelefonidel. Andmeid on tohutult palju. Tehnoloogia peab ühel hetkel pakkuma vastuse, kuidas tavainimene saab nende suurte andmekogudega hakkama. Täna seda head vastust veel pole.

Sotsiaalsed võrgustikud. GrabCad on hea näide, kuidas sotsiaalvõrgustik läheb ettevõtlusesse. Ettevõtted hakkavad aina enam sotsiaalvõrgustikke oma igapäevatöös kasutama.

Loomulik kasutuskogemus. Puutetundlikud ekraanid oli tohutu suur läbimurre. Suurem ekraan muutis kasutuskogemuse mõnusamaks ja viisid selle hoopis teisele tasemele.

Seadmete paljusus. Täna on see veel nii ja sellepärast on ka oluline, kuidas nende sisu omavahel sünkroonis hoida. Ehk et seadmete sisu oleks sama, vahe on vaid ekraani suuruses.

Lõppkasutaja osatähtsuse kasv. Oluline ettevõtete maailmas. Lõppkasutaja on see, kes dikteerib, millist seadet ta tahab oma töös kasutada. Maailmas on levinud, et inimesed ise ostavad endale töötamiseks seadmed.

Alatine ühendus. 90ndate aastate alguses olid veel sissehelistamine ja modemid. Täna on meie telefonid kogu aeg internetiühenduses.

Õppivad masinad. Californias anti esimest korda seaduslik luba isejuhtivale autole, hea näide õppivast masinast. Tõsi, selleks, et see masin tohiks ise sõita, peab rooli taga olema ikkagi juht. See on alles esimene generatsioon isesõitvast autost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles