Goldman: naftahind settib 90 dollarile barrelist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta pumpamine Venezuelas
Nafta pumpamine Venezuelas Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

USA suurpank Goldman Sachs kuulutab lõppu naftahindade «püsivale tõusule», mis on väldanud juba kümmekond aastat ja kinnitab, et tänu USA ja Kanada toodangu kasvule hakkab hind kõikuma 90 dollari piirkonnas barrelist.

«On üha rohkem tõendeid selle kohta, et toornaftaturgudel on aset leidmas struktuurne nihe, mis hoiab Brent nafta hinnad ilmselt pikemat aega paigas,» kirjutas Goldman klientidele.

Goldmani näol on tegemist suurima toormetega kauplejaga Wall Streetil.

Panga mõju toormeturul on tohutu, kuna 2005. aastal ennustasid nad korrektselt ette naftahindade superhüppe alla 50 dollarilt 150 dollari piirimaile barrelist.

Sellest ajast alates on pank pidevalt naftahindade tõusule panustanud.

Eile aga teatas Goldman, et USA naftavarude kasvu «märkimisväärne potentsiaal» ning Kanada ja süvamere maardlate kasvav panus hakkavad nüüd hindu kammitsema.

Naftaturg pöördub tagasi «hinnarežiimi juurde, mis iseloomustas 1990ndate toornaftaturgu», mil hinnaankru rolli etendas viie aasta furiirihind 20 dollarit barrelist ja hinnad kõikusid selle taseme kandis.

Goldmani hinnangul on uus ankrutase 90 dollarit barrelist.

Panga vaadetega on päri hulk juhtivaid sõltumatuid naftamaaklereid nagu Vitol, Glencore ja Mercuria.

Goldman Sachsi hinnangul kujunevad käeoleval kümnendil hindu stabiliseerivaks faktoriks nn «kildanafta», naftaliivad ja süvameretoodang.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles