Kahjumis Nokiast voolab raha välja

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Erakorraliste kulude tõttu jäi kunagine mobiiltelefonide turu valitseja Nokia kolmandas kvartalis ligi miljardi euro suurusesse kahjumisse ning kasumit ei loodeta ka aasta lõpuks.

Erakorralisi kulusid arvestamata oli Nokia kolmandas kvartalis 78 miljoni euro suuruses kasumis.

Erakorraliste, 654 miljoni euro suuruste peamiselt re­struktureerimisega seotud kulude tõttu jäi ettevõte aga 969 miljoni euro suurusesse kahjumisse. Aktsia kohta oli kahjum 26 senti. See on Nokia jaoks juba kuues järjestikune kahjumiga lõppenud kvartal.

Ka käive jäi aastatagusele alla, kuid analüütikud olid oodanud kehvemaid tulemusi, mistõttu aktsia hind reageeris tulemustele tõusuga. «Hullemad hirmud on möödas. Võrguteenustel läheb oodatust selgelt paremini ja ka rahavoogude olukord ei ole nii halb, kui arvati,» lausus Pohjola panga analüütik Hannu Rauhala.

Ettevõttest voolab siiski raha välja. Kui teise kvartali lõpus oli kontserni bilansis 4,2 miljardit eurot, siis septembri lõpus 3,6 miljardit.

Sugugi hästi ei lähe aga telefonide müügis. Kolmandas kvartalis müüs Nokia 6,3 miljonit nutitelefoni, millest umbes 2,9 miljonit olid Lumiad. Mullu samal ajal müüs ettevõte 16,8 miljonit nutitelefoni.

Lumia müük on olnud tagasihoidlik, sest oodatakse uut Windows 8 Phone'il töötavat mudelit. Nädala pärast peaks Microsoft müügile paiskama Windows 8 PC-versiooni ja kolm päeva hiljem uue nutitelefonidele mõeldud Windows 8 Phone platvormi. Seda jooksutavad Lumia 820 ja 920 tulevad müüki novembris.

Neljas kvartal on ettevõtte jaoks suur väljakutse, sest uue Lumia turunduskulud tulevad suuremad kui eales.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles