Raport: Rootsi majandus halveneb tänavu järsult

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdrukuke Rootsi lipuga
Tüdrukuke Rootsi lipuga Foto: Corbis / Scanpix

Rootsi majanduse olukord halveneb sel aastal järsult, selgub rahvusliku majandusuuringute instituudi (KI) värskest raportist.


Rootsi majandus langeb sel aastal 3,9 protsenti, millele võiks järgmisel aastal järgneda tagasihoidlik 0,9-protsendine tõus, vahendab RTTNews.

KI raporti järgi kaob järgmise aasta lõpuks 250 000 töökohta, töötute määr kerkib seega 10,7 protsendini. Tööhõive vallas selget kosumist enne 2012. aastat oodata pole.

Prognooside järgi kärbib Rootsi keskpank repomäära aprillis 0,25 protsendini, kuhu see jääb aastateks 2009-2010.

Finantskriisi mõjude leevendamiseks võib Riskbank oletatavasti ka edaspidi kanda hoolt pangandussüsteemi likviidsuse üle.

Keskpank muutis repomäära viimati 18. veebruaril, alandades seda 1,0 protsendipunkti võrra 1,0 protsendini. Deposiitide intressimäär on 0,25 protsenti ja laenuintressi määr 1,75 protsenti.

«Meie ei ütle, kuidas tuleks raha kasutada, kui see peaks aga saama kättesaadavaks kohalikele omavalitsustele, siis aitab see kaasa tööhõive taseme hoidmisele,» rääkis KI peadirektor Mats Dillén uudisteagentuurile TT.  

KI raporti järgi on majanduse olukord sama tõsine, kui oli 1990ndate alguse panganduskriis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles