RIA hoiatab Skype'i kaudu leviva pahavara eest

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype'i logo.
Skype'i logo. Foto: SCANPIX

Riigi Infosüsteemi Ametini on Kaitseliidu Küberkaitseüksusest jõudnud info Skype'i kaudu levivast uuest pahavarast, mis nakatab kasutaja arvuti talle saadetud lingil klikkides. Esialgu ei tuvasta pahavara ükski levinumatest viirusetõrjeprogrammidest.

Postituse sisu ja sellega kaasa pandud link võivad muutuda, ühe näitena võib sõbra saadetud sõnum sarnaneda sellisega:

lol is this your new profile pic?

hxxp://mingi_lühi_URL/7On2X?foto=skype_kasutajanimi

Seoses pahavarapuhanguga tuletab CERT Eesti meelde, et suhtlusvõrgustikes jagatud linkide puhul tuleks kahtluse korral sõbralt üle küsida, kas postituse tegija oli ikka tema. Eriti siis, kui tegemist on võõrkeelse või vigases emakeeles tehtud postitusega. Ettevaatlikuks peaks tegema ka see, kui sõbra öeldu ei klapi kuidagi tema tavapärase sõnavara, iseloomu või huvidega.

«Samuti võiks kaaluda, kas iga jagatud foto või video vaatamisest saadav meelelahutus kaalub üles oma arvuti nakatumise riski. Nakatunud arvuti aitab omakorda kaasa pahavara levimisele. Pealtnäha tühine hiireklõps võib halvemal juhul viia suhtlusvõrgustiku või meilikonto hõivamiseni ja arvutikasutaja identiteedi alt toimepandud pettusteni. Eesti arvutikasutajatel on pahatahtliku küberkavatsuse tuvastamine kergem, kui suheldakse oma sõpradega emakeeles,» ütles CERT Eesti infoturbeekspert Triin Nigul.

Ka Skype avaldas ametliku kommentaari leviva pahavara kohta:

«Skype’i jaoks on kasutajate heaolu äärmiselt oluline, eriti turvalisuse puhul. Oleme kursis, et programmi kaudu on levimas pahavara ning töötame selle nimel, et sellele piir panna. Soovitame kindlasti oma kasutajatel uuendada Skype’i programm uusima versiooniga. Lisaks tuleks meeles pidada, et imelikke ja ootamatuid linke pole mõttekas avada, ka siis, kui need on saadetud sõbra või tuttava poolt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles