Merkel: majandusvolinikule tuleb anda vetoõigus riikide eelarvete osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles neljapäeval, et Euroopa Liidu majandusvolinikul peaks olema liikmesriikide eelarvete suhtes vetoõigus.

Lisaks hoiatas Merkel Bundestagi alamkojas paar päeva enne Brüsselis toimuvat ELi tippkohtumist ebatõhusa Euroopa pangandusjärelevalve süsteemi rutaka loomise eest.

«Usume, ning ütlen seda kogu valitsuse nimel, et võime liikuda kaugemale, võimaldades Euroopa tasandil sekkuda riikide eelarvetesse, mis rikuvad ELi kasvu ja stabiilsuse pakti,» ütles Merkel rahandusministri ettepaneku toetuseks.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble nõudis teisipäeval ELi rahandusvolinikule õigust saata eelarveid tagasi riikide parlamentidele ning Euroopa Parlamendi otsustusprotsesside reformimist.

Merkel ütles seadusandjatele peetud kõnes Saksamaa seisukohti selgitades, et kahjuks teab ta mõningaid ELi liikmesriike, kes ei ole selliseks sammuks valmis.

Ta lisas, et kui riigi eelarve lükatakse tagasi, läheb ELi Komisjonis vaja inimest, kellel on õigus seda teha, ning tegi ettepaneku, et selline õigus võiks olla majandusvolinikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles