Millal on õige aeg alustada uue töökoha otsinguid?

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alusta uue töö otsimist enne, kui senine töökoht vastikuks muutub.
Alusta uue töö otsimist enne, kui senine töökoht vastikuks muutub. Foto: SCANPIX

Kui teemaks tuleb uue töökoha otsimine, siis miks mitte alustada kohe. Või siiski mitte.

Karjäärieksperdid ütlevad, et pole olemas õiget või vale aega töö otsimiseks ja et tööotsijad peaksid alati seda aktiivselt otsima, kirjutab Forbes. Kuid eksperdid usuvad ka, et mõni aeg on siiski parem otsingute alustamiseks kui teine.

Nõuanded, millal tasuks alustada:

Siis kui sa oled selleks valmis. Kui inimene otsustab, et tal on nüüd vaja leida uus töökoht, siis see ongi parim aeg otsingute alustamiseks. Ehk et kui sulle tundub, et vajad uut töökohta, siis hakka kohe otsingutega peale, mitte ära jää ootama.

Kui sul on piisavalt aega. Kui olemasoleva töö kõrvalt ei jää aega tööotsingute korrektseks korraldamiseks, siis peaksid ehk ootama veidi rahulikumaid aegu. Tööotsingud ei tohiks kuidagi mõjutada sinu praegust tööd.

Kui inimesed pole puhkustel või seotud teiste asjadega. Tööotsingute seisukohalt on aastas mõned ajad paremad kui teised. Sõltuvalt valdkonnast on suvi ja talvepuhkuste aeg tööturul väga vaiksed. Aastalõpp on paljudes firmades aeg, kui ei toimu eriti midagi. Karjäärinõustajad soovitavad suvel tööotsingutega rahulikult võtta, sest otsustajad on puhkusel ning enamasti venib otsustamine sügisesse. See muidugi ei tähenda, et mitteametlikke kanaleid pidi ei võiks suvel ringi vaadata.

Pärast seda, kui oled teinud uurimistööd. Isegi siis, kui majandus kasvab, ei ole mõtet vaadata uue töökoha või karjääri järgi ilma et oleks teinud väikest uurimistööd valdkonna kohta, mis sind huvitab.

Kui sind huvitaval ettevõttel läheb hästi. Kui sa avastad, et sinu unistuste tööandja kärbib kulusid ja tema majandustulemused pole head, siis pole mõtet raisata aega üritades sinna tööle minna. Rohkem tähelepanu ettevõtte finantstervisele ja -stabiilsusele, soovitavad karjäärieksperdid.

Kui sa tegelikult ei vajagi uut töökohta. Võimalik, et parim aeg uue töökoha järele vaatamiseks on siis, kui sa seda tegelikult seda väga ei vajagi. Siis on vähem survet töökoha vahetusele ja ei pea kiirustades otsima. Kui kiiret pole ja võimalus tuleb, siis võid selle vastu võtta või järgmist oodata. Sina kontrollid asjade käiku. Samas – kui sulle tundub, et sind varsti vallandatakse, siis alusta tööotsinguid kohe.

Enne, kui sa hakkad oma praegust töökohta vihkama. Osad inimesed ootavad, kuni praegune töökoht muutub lausa vastikuks ja hakkavad siis otsima uue järele. Häda on selles, et nad muutuvad ebameeldival tööl õnnetuks ja see hakkab mõjutama nende tulevasi tööintervjuusid. Seega on oluline alustada enne, kui senine töökoht sind masendama hakkab.

Pärast seda, kui oled lõpetanud olulise projekti praeguses töökohas.

Pärast aastavahetust. Uus aasta, uus töökoht, uus väljavaade elule. Pühadejärgselt on ka tööturg aktiivsem.

Pärast pikka puhkust. Kui sul seisab ees pikem puhkus, siis tõenäoliselt on parem alustada tööotsinguid pigem pärast seda.

Pärast suurt elumuutust (mitte selle ajal). Samal põhjusel nagu pole mõtet alustada tööotsinuid enne pikemat puhkust, pole seda ka mõtet teha lapseootuse ajal, lahutusprotsessi keskel või mistahes suure elumuutuse keerises. Kui sul on töökoht olemas, siis võivad tööotsingud natuke oodata. Uuel tööl alustamine nõuab tavaliselt ekstra pingutust ja suuremad ajalist panustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles