Hispaania on valmis paluma «mittevajalikku» abiraha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp.
Hispaania lipp. Foto: SCANPIX

Madrid on avastanud valemi, mille alusel abi palumine neile vastuvõetav oleks, ning ootab nüüd väliste küsimuste lahenemist – näiteks selgust mõju osas Itaaliale.

Kõrge majandusministeeriumi ametniku sõnutsi ei ole Hispaanial Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) raha vaja, kuid nende jaoks oleks vastuvõetav paluda krediidiliini lihtsalt selleks, et rahuldada EKP tingimusi võlakirjaostude programmi käivitamiseks.

Eelnevalt tuleb aga Euroopa partneritega ajastuse üksikasjad kokku leppida, ütles ametnik.

Turgudele on siiani siiski jäänud mulje, et viivitused tulenevad pigem Mariano Rajoy valitsuse soovimatusest esitada poliitiliselt laastavat abipalvet.

Samal ajal on Euroopa ametnikud eri meelt selles osas, millised oleksid Hispaania-abi tagajärjed Itaaliale.

Mõned kinnitavad, et samm langetaks Itaalia laenukulusid. Teised on jälle seda meelt, et turud sunniksid siis Roomat otsekohe samasugust paketti paluma.

Valitsusametniku sõnutsi ei kavatse Hispaania kõnealust krediidiliini kasutada. Riik kirjutaks lihtsalt alla «vastastikuse mõistmise memorandumile», mis vajaks küll Saksa parlamendi heakskiitu, kuid ei tooks kaasa uusi arvestatavaid reforminõudeid.

EKP meetmeid võrdles ametnik «aatomipommiga», mida võib kasutada vaid üks kord.

«Aatomipommi ju lihtsalt möödaminnes ei visata. Kõik tuleb koordineerida ja läbi arutada. Aga me oleme [Euroopas] kõik ühes paadis,» selgitas ametnik.

Abipalve mõju oleks Hispaania arvates aga niivõrd võimas, et laenukulud langeksid teravalt juba üksnes nende sõnade peale.

«Kui me programmi tellime, on väga võimalik, et EKP ei peagi ühtegi võlakirja ostma,» ütles ametnik.

Ühtlasi oleks Hispaania palve Kreekast, Iirimaast ja Portugalist «täiesti erinev», kuna Hispaaniat ei eemaldataks finantsturgudelt.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles