Töönarkomaani seitse halba harjumust

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõuanne «Söö kõike mõõdukalt» ei päästa sind pidevatest isudest.
Nõuanne «Söö kõike mõõdukalt» ei päästa sind pidevatest isudest. Foto: SCANPIX

Kõigil on aeg-ajalt tööl kiireid aegu, kuid kui tööpäevad venivad aina pikemaks ja töökohustusi tuleb aina juurde, siis pingutuse hind võib olla liiga kõrge  - maksad oma tervisega.

Saint Louis`i ülikooli meditsiiniprofessor George Griffing toob Psychologie Today`s ära seitse töönarkomaanide tervistkahjustavat harjumust, mida tasuks vältida.

Puhkamine ununeb. Natuke stressi on hea, sest see hoiab inimese motiveerituna, kuid liiga palju stressi või krooniline stress väljendub peavaludes, kõhuprobleemides, unehäiretes, lihaspingetes, kaalutõusus või languses, kõrges vererõhus ja valudena rinnus.

Käigu pealt söömine. Tervislik ja tasakaalustatud toit on see, mida inimene vajab, et olla töövõimeline terve päeva. Ole ettevaatlik külmutatud toiduga, ära liialda kiirtoidu ja liigselt töödeldud toiduga.

Une arvelt töötamine. Kõik inimesed vajavad 7-9 tundi ööund. Koonerdamine une arvelt võib põhjustada ärrituvust, keskendumisraskusi, mäluprobleeme. Samuti on leitud seoseid vähese ööune ja rasvumise vahel.

Liikumisvaegus. Inimene ei ole loodud istuma kirjutuslaua taga kaheksa või rohkem tundi ööpäevas. Vähemalt 30 minutit trenni iga päev on väga tähtis tervise tuleviku seisukohalt. Liikumisvaegus on paljude haiguste üheks põhjuseks ja trenni tegemist peetakse heaks ärevuse ja depressiooni vastu võitlemise abinõuks.

Haigena töötamine. Kõik on kuulnud öeldavat «ära tule tööle, kui sa oled haige», kuid ometi paljud inimesed ei pea sellest soovitusest kinni. Ometi on kolm põhjust, miks sa peaksid haigena koju jääma: keegi ei taha saada pisikuid, haigena on su töövõime väiksem ja sa peaksid puhkama, et tervis paraneks.

Alkohol. Uuringud näitavad, et mõõdukas alkoholi tarbimine võib vähendada mitmete haiguste sh südamehaiguste riske. Kuid võtmesõnaks on «mõõdukas» ehk et mehed ei tohiks tarbida rohkem kui kaks ja naised rohkem kui ühe alkoholiühiku päevas.

Tervisekontrolli vältimine. Selleks, et tervisehädad varakult avastada, pead teadma, mis su kehas toimub. Sõltuvalt vanusest, elustiilist ja pärilikest haigustest tasub käia tervisekontrollis vähemalt iga viie aasta tagant, kuid soovitavalt tihedamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles