Naftat jätkub veel kauaks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftavarud üha kasvavad.
Naftavarud üha kasvavad. Foto: graafika: Silver Alt

Aastakümneid levinud nn naftatipu teooria, mille kohaselt hakkavad naftavarud peagi järsult kahanema, võib nähtavaks tulevikuks kõrvale heita, selgub Suurbritannia mõttekoja Chatham House raportist.

«Naftatipp (peak oil) on eksitav termin. Nähtavas tulevikus ei ole probleemiks mitte niivõrd varude suurus, kuivõrd hiiglaslike varude kasutuskõlblikuks muutmine,» kirjutavad möödunud nädalal avaldatud raporti autorid.

Alates 1980. aastast on nii nafta- kui ka gaasireservid kasvanud enam kui kaks korda ehk kiiremas kasvutempos kui tootmise kasv. Kasutusele võetakse uued tehnoloogiad, tänu millele tekivad meil nn mittekonventsionaalse nafta varud, mis on juba tekkinud maagaasile (kildagaas).

Mittekonventsionaalseks ehk ebatavaliseks naftaks nimetatakse raskesti kättesaadavat naftat, mille tootmine on kallis, aga nafta praeguse kõrge hinnataseme juures muutub selle tootmine majanduslikult otstarbekaks. Nendeks on Kanada naftaliivad, Venezuelas ja mujal asuvad nn rasked naftad, ülisügaval merepõhjas lasuvad naftaväljad ja ka põlevkivi.

Sarnasel seisukohal on ka konsultatsioonifirma IHS CERA, mille tegevusvaldkonnaks on nafta-, gaasi- ja põlevkivitööstused kogu maailmas. Juba 2006. aastal pakkus CERA vastukaaluks naftatipu teooriale – sel ajal kerkis nafta hind väga kiiresti ja püstitas uusi rekordeid, mistõttu muutusid ka naftatipu teooria pooldajad väga häälekaks – hüpoteesi, et nafta tootmine ei saavuta maksimumi enne 2020. aastat ning pärast seda ei toimu mitte kiire langus, vaid see jääb pikaks ajaks maksimumi lähedale püsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles