Uuringud ennustavad Mustamäele uut tõusu

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäe.
Mustamäe. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Tallinna ülikoolides tehtud uuringud esitavad Mustamäe vanimate elamurajoonide väärtust tõstvaid arengustsenaariume. 

Arutelu on jätkuks läinud sügisel toimunud visioonikonverentsile, mille  tulemusena tellis Tallinna linn siinsetelt ülikoolidelt mitmed uuringud ja analüüsid Mustamäe vanima hoonestusega piirkonna (esimese, teise ja kolmanda mikrorajooni) kohta.

Tehnikaülikooli ehitusteaduskonnas hinnati linna tellimusel piirkonna elukeskkonda ja selle parandamise võimalusi. Tallinna Ülikooli psühholoogia instituut tegi uuringu sealsete korteriomanike hoiakute ja uuendusvalmiduse väljaselgitamiseks. Tuleviku-uuringute instituut analüüsis piiritaguseid kogemusi samalaadsetes oludes ning EBS õiguslikke ja majanduslikke lahendeid probleemidele.

Konverentsi moderaator Hardo Aasmäe pidas vajalikuks minna moraalselt ja füüsiliselt vananenud asumite ajakohastamiseks edasi nii uuringutega, praktiliste sammudega kui ka vajadusel muuta seadusi.

«Eilsete ideede ja lahenduste najal homset ei ehita,» leidis ta. «Tänaselt turul lahenduste võtmine on elamine eilses päevas. Näen kõnealuses temaatikas ka ülikoolide jaoks parajat väljakutset, sest Mustamäe lahendid on huvitavad kahtlemata ka rahvusvaheliselt.»

«Eelmise visioonikonverentsi üheks tulemuseks oli tõdemus, et ühel või teisel viisil peab uuenema elukeskkond neis pool sajandit tagasi rajatud asumites, mille seas Mustamäe on vaid üks paljudest sarnase ehitusbuumi üleelanud linnaosadest Eestis ja teistes riikides,» tõdes visioonikonverentside eestvedaja, Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.

Ta lisasb, et erinevalt varasematest aruteludest, mis on valdavalt jäänud visioneerimise tasandile, pakutakse nüüd konkreetseid piirkonna elukvaliteeti tõstvaid lahendeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles